Nu har Elin tagit över

Elin och pappa Sven-Erik har här gett sig på en sekretär, där färgen skrapas bort. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Efter att Sven-Erik Jansson själv drivit sitt Fjugesta Måleri i 40 år har han nu lämnat över till dottern Elin. Sven-Eriks far hade startat företaget redan 1948.

Därmed har det varit familjeägt i 68 år nu och kan således fira jämnt om två år. Men även i år är det alltså ett jubileum, 40 år sedan Sven-Erik tog över.

– Jag var beredd på att avveckla firman när Elin glädjande nog kom och sa att hon ville föra familjetraditionen vidare, berättar Sven-Erik.

Elin hade gått som lärling hos sin far och för ett år sedan fick hon sitt gesällbrev i yrket. Det skedde på en högtidlig tillställning hos Örebro Hantverksförening.

Fjugesta Måleri finns, som så många andra företag, i Klaessons Möblers gamla industrilokal, på Vallgatan. Byggnaden är allmänt känd för att det är där som Sparbanksbörsen finns, med Lekebergs Revysällskap.

Här har Elin och Sven-Erik en arbetsyta där de kan breda ut dörrar, köksluckor och möbler på. Emil Larsson är också anställd i företaget.

– Det är vi och Kajsa Kavat som för möbeltraditionen vidare i byggnaden, säger Elin.

Kajsa Kavat har vi skrivit om tidigare här i Länsposten, Kajsa Lööv som där driver en fönsterrenoveringsfirma.

– Vi har haft en del samarbeten, men tyvärr ska Kajsa flytta sin rörelse till Odensbacken och då blir det ju längre att leverera fönster till henne. Men hennes mamma driver Ovolin i Karlslund i Örebro, och då blir det ju lite närmare när vi kan lämna dem där, upplyser Elin.

Både Elin och Sven-Erik har ett genuint intresse och även kunnande att renovera gamla saker i trä. Det kan vara dörrar, fönster och möbler av olika slag.

– För det mesta åker vi ut till kunderna och gör jobbet på plats. Men en del väljer att komma hit med sina tillhörigheter, påtalar Sven-Erik.

När LP är där håller man som bäst på att skrapa bort färg på en gammal sekretär. Man tar fram originalfärgen.

Vi kommer in på Knut Knutsson i tv:s Antikrundan, där han nästan blir fly förbaskad när han ser hur folk ibland behandlat sina möbler.

– Men så reagerar inte jag, för kunden har ju rätt att göra som den vill med sina saker, även om jag kanske ger råd, säger Elin.

I sekretären finns också en trälåda som inte är original. Den hade Sven-Erik nytillverkat för några år sedan, eftersom den kommit bort för kunden.

Men det går absolut inte att se att den inte varit med från början. Det visar vilket noggrant arbete som läggs ner på de inkommande möblerna.

Far och dotter får också in nya föremål för bearbetning.

– Ibland kommer det in hela kök och med omarbetning av skåpluckorna blir sedan köket som nytt. Det kan kunden spara många tusenlappar på.

Är det fortfarande vitt som gäller i inredningen?

– Det har ju varit modet ett bra tag nu, men faktiskt håller vissa beiga och gråa färger på att smyga sig in. Så det där helvita kanske är på väg tillbaka, tror Elin.

Något de brukar få många beställningar på är renovering av papptak i äldre hus. Det har varit Sven-Eriks specialitet, men Elin har varit med på sådana jobb flera gånger.

– Nu har jag till och med renoverat ett papptak helt själv och det känns skönt att kunna klara sig på egen hand.

Men Sven-Erik har svårt att släppa företaget helt och trivs med att rycka in och hjälpa Elin. Det är också mycket en social grej.

– Det är roligt att träffa lite folk att samspråka med och det här är min hobby. Ibland kommer det in snickare och andra hantverkare och tar en kopp kaffe i vårt lunchrum.

Detta utrymme kom Elin på att man kunde göra. Eftersom det är så pass högt i tak i lokalen så byggde man helt enkelt ett loft över ytan där sprutlackeringen görs. Den ytan fick man så att säga helt gratis.

Elin visar bilder hur det såg ut tidigare.

– Vi brukar alltid ta förr och nu-bilder på alla våra jobb. De brukar också läggas ut på Facebook, där vi finns. Det är som våran hemsida, avslutar Elin.