Det vävs i hela Sverige

Vid invigen av vävutställningen klippte inte Monica Eriksson något band. Nej hon flätade ihop em istället. På bilden ses också Pia Åkerberg. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

Några veckor framöver står handvävningen i centrum. Det är Riksföreningen för handvävning som arrangerar olika vävaktviteter.

Vävning är inne igen. Det är många som vill väva dukar, mattor, tyg, gardiner och kuddar och mycket annat. Liksom med alla hantverk går intresset lite upp och ner i perioder. men just nu är handvävningen på uppgång igen.

Hur har det varit med handvävningens vara eller inte vara under årens lopp? Vi ställer frågan till Monica Eriksson som är ordförande i Riksföreningen för Handvävning- Örebrovävarna.

– Vad har hänt, det har sett dystert ut. Utbildningar har lagts ner, studieförbund, skolor och terapier har tagit bort vävstolarna och vävningen. Nu har det vänt. Vävning är i tiden. Trasmattor är populärt igen.

– Jag blir så glad åt att demensboenden och andra hör av sig och vill börja väva igen. Yngre människor har fått vävstolar som ligger i en hög, men de vill ha hjälp att komma igång och väva. De går ut via datorn och söker efter någon som kan hjälpa dem.

– Själen mår så bra av att väva, som en lisa för själen. Är man arg kan man sätta sig vid vävstolen och slå allt vad man orkar på till exempel en trasmattsväv. Mår själen bra, kan jag sitta lugnt och mjukt slå in tråd till gardiner eller andra tunna vävar, säger Monica Eriksson.

Just nu pågår arrangemanget ”Hela Sverige väver”. Arrangörer är Riksföreningen för handvävning som är en ideell förening som vänder sig till alla vävintresserade. Föreningen finns i 17 regioner i landet, varav Örebro har en. Det är ”Örebrovävarna” där Monica Eriksson är ordförande.

Örebrovävarna i Örebro län startade för 25 år sedan och firar jubileum i år. Det uppmärksammas lite extra för allmänheten med utställningen ”Vävar i vitt och färg” på Örebro läns museum och pågår fram till den 25 september.

En trappa ner på museet är rummet fyllt med vackra vävnader av alla de slag. Det finns också två vävstolar där. I den ena är det tänkt att den som vill prova att väva får göra det. I den andra vävstolen, finns 12 meter linvarp och här sitter någon av föreningens medlem och väver varje dag. Den som har förmiddagspasset ska väva ”natten som varit” och nästa som kommer på eftermiddagen ska väva ”dagen som är”.

Högtidlig invigning blev det på utställningen förra onsdagen. Invigningstalade gjorde ordförande Monica Eriksson. Hon klippte inte något band, nej hon vävde in en tygremsa istället och förklarade utställningen för invigd.

Monica berättade lite om starten av Örebrovävarna som skedde då år 1990 när Riksföreningen för vävlärarnas fackförbund inte uteximinerade några fler vävlärare. Året efter startade den nya Riksföreningen Handvävarna. Det finns idag cirka 1 700 medlemmar totalt och i Örevrovävarna är det mellan 70-80 medlemmar.

Runt om i länet finns det vävstugor och enligt en förteckning över vävstugor så finns det nästan 25 stycken här i länet. Vävstugor som är så populära. Det finns inte plats till alla som vill vara med och väva.

Under september och oktober har vävstugorna öppet hus för besökare. Vi har besökt vävstugan i Torsta Ekeby där Inger Johansson håller vävkurser. Det är ett rött hus på gården som byggdes 1989. Först hade Inger kurserna inne i den egna villan.

Varje tisdagseftermiddag samlas åtta vävsugna kvinnor för att väva. De flesta har varit med många år, någon har varit med lite kortare tid, närmare två år.

Hur är intresset för dina vävcirklar?

– Det är många som vill börja, men jag har fullt, vi kan inte vara fler, just nu. Det var en kvinna här idag som ville börja, men det går dessvärre inte nu, säger Inger Johansson.

Det som många tycker är bra med vävkurser är att de inte måste väva så mycket ur den varp som är uppsatt. Nästa kan ta vid och deltagarna får prova på fler tekniker och alster. De kan väva allt från fina damastdukar till dräkttyger och grövre vävar som exempelvis trasmattor Det finns ofta många vävstolar med olika varpar i att välja mellan.

En av cirkeldeltagarna är Inger Groth. Hon kom med i vävgruppen för hon ville väva tyget till sin hembygdsdräkt som är Gällerstadräkten.