Biskopen gjorde visit

Kursgårdens vd Mikael Carlsén, biskop Johan Dalman och styrelseordföranden Anders Gustafsson.
Textstorlek:

Biskopen i Strängnäs stift, Johan Dalman, hade ett fulltecknat program i förra veckan när han under två dagar gjorde visitation i pastoratet. Han imponerades av engagemanget både inom kyrkan och hos bygdens lokala aktörer.

Enligt kyrkorådets ordförande Irma Sandgren är det tolv år sedan det senast hölls biskopsvisitation i Lerbäck-Snavlunda pastorat.

Visitationen i förra veckan inleddes på tisdagen i Lerbäck med presentation av verksamheten och samtal med kyrkorådet.

Därefter följde en bussutflykt med första destination, Närkesberg. Där fick biskopen veta mer om Bergsgården, Toltorps missionshus och den stora inventeringen av bygdens torp och gårdar.

Senare bar det av till Mariedamm med besök i kapellet och på fritidsgården.

Det fördes även en diskussion kring ungas situation, innan det på kvällen hölls en mässa i Snavlunda kyrka med efterföljande samkväm.

Efter morgonbönen på onsdagen besöktes Englagårds flyktingboende innan det var dags för en visit på Åsbro kursgård, där också lunchen intogs.

Biskopen kunde således återvända till Strängnäs väl underrättad om energibranschens utbildningscentrum och dess kursinnehåll.

– Fantastiskt med den spetskompetens som finns här. El är vi tydligen duktiga på, och här skapas även riktiga jobb, konstaterade en imponerad Johan Dalman.

Biskopen uttryckte även sin beundran över upptäckten av så mycket ideellt engagemang som berikar och gör landsbygden levande.

– Jag har haft så roligt under de här två dagarna.

Besöket avslutades med interna samtal med kyrkoherde Jimmy Åkerfeldt och komminister Hans-Eric Hägg.

Har biskopen fått nog av Lerbäcksbygden nu?

– Nej inte alls. Jag kommer tillbaka om några veckor och då ska jag gå på mord i Lerbäck, blev biskopens svar på den frågan.