Annelie är tänd och ger föreningen kassaklirr

Bengt Johansson och Rolf Gunnarsson var de två som för 20 år sedan startade milkolning i Mariedamm. Bengt var dessutom kolarnas 1998. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Det sköts kanonskott för att salutera att det var 20 år sedan mariedammarna började kola milor i nutid. Skogsrået kom och tände milan vilket kändes som en välsignelse över att kolningen ska gå bra.

Vid det här laget börjar milan Annelie uppe vid Trehörnings masugn att ha kolat färdigt. Förhoppningsvis inbringar dess innehåll av skogens svarta guld lite klirr i kassan till Mariedamms Förening.

Kolarveckan börjar så att säga lida mot sitt slut för den här gången, och de svettiga kolarna kan väl snart tvätta av sig sotet.

Efter att ha påbörjat resningen av milan i maj inleddes så kolarveckan med tändning i fredags kväll.

En tillställning som alltid lockar många åskådare upp till masugnsområdet.

Närvarande var även Rolf Gustavsson och Bengt Johansson. De två som för 20 år började tala om mila, och som sedan väckte intresset för att ta upp kolningen igen.

Rolf och Bengt for upp till Granbergsdal i studiesyfte 1995 för att se hur kolningen gick till.

– Året efter körde vi den första milan, en liten en. Det kom så mycket folk att vi blev tagna på sängen, minns Rolf.

Det hade förstås långt tillbaka i tiden kolats på platsen för att ge bränsle till masugnen. Enligt uppgift är det 396 år sedan den första milan restes för sitt dåvarande ändamål.

– Det hade nog lite med masugnen att göra att vi började på nytt här. De eldade ju den med träkol, berättade Rolf Gustavsson

I dag nöjer han sig med att ”bara” vara med på ett hörn med lite lättare sysslor. Bland annat satt han i kassan under lördagsevenemanget, kolbullarnas dag.

Då för 20 år sedan kördes milan i regi av Mariedamms Samhällsråd som senare blivit till Mariedamms Förening.

Kolarbasarna har skiftat under åren. Den förste av dem var nu framlidne Helge Persson.

Basar över 2016 års mila gör Tommy Gunnarsson och Anders ”Drängen” Johansson.

– Vi är väl runt 15 personer som ska vakta milan under den vecka vi kolar, meddelade ”Drängen” i fredags.

– Det måste alltid finnas manskap här, dygnet runt. Men det blir svårare och svårare att få tag i folk som vill vara med och arbeta, konstaterade Tommy.

Det är heller inte ofarligt att hålla på med kolning, och det är mariedammsgänget väl medvetna om. Säkerheten prioriteras högt och är a och o under kolningstiden.

– Det får inte hända någon olycka så man måste alltid vara två som jobbar med milan, påpekade Tommy Gunnarsson.

En som varit med länge i sammanhanget är ”Tollen” Gunnarsson. I fredags matade han in vedbränsle i milspisen innan tändningen.

– Jag gör min tionde mila i år, och det blir nog min sista, men man är ju inte sämre än man kan ändra sig, menade Tollen med ett finurligt leende.

”Tollen” uppskattade milans storlek och innehåll till knappt 60 kubik ved.

– Om det går bra får vi nog ut runt 400 stycken 40-liters säckar, gissade ”Tollen”.

Fredagskvällen var ljum i det sköna solskenet när folk stegade upp för backen och bänkade sig intill milan i väntan på att hon skulle tändas.

Bosse ”i skolan” Karlsson och Helge Blom underhöll inledningsvis både med visor och schlagers.

Publiken njöt, applåderade och viftade ivrigt bort alla anfallande getingar.

Björn Löfgren från Holmens Skog hade fått äran att avtäcka skylten med namnet på årets mila.

Annelie stod det, och det visade sig vara en kombination av namnen på de båda kolarbasarnas fruar, Annemo och Malin.

Publiken hoppade till på bänkarna när ett kannskott ljöd över nejden. Salut för den 20:de milan samtidigt som skogsrået kom springande med brinnande törestickor i händerna.

Kolarna strök av sig sina huvudbonader i aktning för skogsfruntimret som stegade upp på milan och tände den.

– Det måste en göra för det är skogsrået som gör så mila går bra. Henne måste en hålla sig väl med, underströk ”Tollen” med sort allvar.

Har allt gått bra, och manskapet hållit sig god mot skogsrået, så kan föreningen senare plocka ur milan en ansenlig mängd kol för kommande grillningstillfällen.