Vart går världen?

Textstorlek:

Det är mycket som går åt fel håll i världen. Putins aggressiva politik, som bryter helt mot Helsingsforsöverenskommelsen, salig i åminnelse. Den innebar ju att Europas dåvarande gränser skulle respekteras, men Putin bryr sig inte. Så har vi fått den islamiska fundamentalismen främst nu representerad av IS och liknande organisationer. På europeiska hemmaplanen Brexit, den brittiska folkomröstningen, som väl kommer att leda till att Storbritannien lämnar EU.

Som om allt detta inte vore nog så har det amerikanska presidentvalet utvecklats till en mardröm. När Trump dök upp som presidentkandidat togs han inte på allvar. Han var för grov, plump och oseriös. Det varför ett antal månader sedan. Efter det har hans förslag kommit i rask takt. Han skall bygga en mur mot Mexiko, som Mexiko skall få betala. Nato bildades som en försvarsorganisation där medlemmarna förpliktade sig att ställa upp för varandra, när medlemsskapsland angreps. Trump uteslöt helt på egen hand de baltiska staterna från den säkerheten. Detta är helt i enlighet med Trumps sätt att se överenskommelser. Det som beslutats av ett antal länder, raderar Trump ut med ett penndrag utan någon som helst respekt för ingångna avtal. Avtal existerar inte för honom, han känner knappast till att de existerar, för Trump är det Trump som dikterar.

Om Trump skulle bli amerikansk president, så blir frågan vilka överrockar han får och vad de kan åstadkomma. Trump beundrar Putin och har frågat varför USA har kärnvapen om de inte används. Vad skulle han kunna göra som president och kan hans parti och kongressen sätta stopp för hans agerande. Till saken hör ju att han är fullständigt utan hämningar. Han förolämpar föräldrarna till en stupad soldat. Han påstår att Hillary Clinton och Obama startat IS. Han står inte för något han sagt, om det blir negativ uppmärksamhet. Han saknar alla spärrar.

USA har alltid kallats världens främsta demokrati, hur det blir med den saken efter presidentvalet i höst återstår att bedöma. Hur har det kunnat gå så här frågar sig alla yrvaket.Det går inte att förneka att Trumps framgång är ett underbetyg på det amerikanska samhället.

Trump bygger sin politik på att all uppmärksamhet är positiv för honom och uppmärksamhet får han varje dag. Allt rinner av honom och hans anhängare vrålar på hans möten med det han sagt. Om Hillary Clinton, som han benämnt som kriminell, så hörs kören.

”I fängelse med henne”.

Det är osannolikt att något liknande kan inträffa, varken i Sverige eller andra demokratiska länder. Däremot är vi inte vaccinerade mot Trumps budskap. Han skyller allt på de styrande i Washington. Jobb som har försvunnit till andra länder, det är politikernas fel. De jobben skall Trump ta tillbaka. Det låter ju bra, men hur det skall gå till berättar inte Trump. Han får människor att tro på att USA skall sluta att importera, men självfallet skall man fortsätta att exportera. Det tjänar man ju pengar på.

Det är ett ansvar för alla partier att inte föra ut ett sådant budskap ”Vi mot dem” att det skapar grogrund för att vi får efterföljare till Trump i vårt och andra länder.

Att ingen i vårt land har uttryckt sympati för Trump
– Att Svenska kyrkan inte tar ställning när kristna förföljs i mellanöstern

Gerhard Ohlsson