Stationen går som tåget

Örebro C klättrar på¨listan. Bara fyra andra stationer i landet är mer populära i nuläget. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Centralstationen i Örebro klättrar på popularitetslistan. Just nu Sveriges femte populäraste tågstation.

Hoppsan. Örebro Central är en av landets populäraste tågstopp. Vem kunde tro det, med tanke på alla ombyggnader och diskussioner om hur resecentrum ska utformas.

Men så är det alltså. Undersökningen har gjorts av Jernhusen tillsammans med Trafikverket. Det är sjätte gången som en sådan här undersökning görs.

Och under de åren har Örebro klättrat hela tiden, och senast fyra steg. Mest populär är, inte oväntat kanske, en av Stockholms stationer. Det är Cityterminalen som hamnar överst. På andra plats kommer, kanske något överraskande, Borlänge Centralstation.

Trea på topplistan är Malmö Central, som följs av Stockholms Central, som i sin tur följs av Örebro på femteplats på topplistan.

Närmast bakom Örebro kommer Uppsala, Skövde, Göteborg, Alvesta och Lund. Placeringarna skiftar från undersökning till undersökning. Men medan Malmö halkat ner från förstaplatsen till tredje, så har alltså Örebro tagit flera kliv upp.

Men ännu mer har stationerna i Norrköping och Kristianstad klättrat, hela elva placeringar. Enligt undersökningen så gillar resenärerna när det är enkelt att hitta och förflytta sig mellan olika trafikslag.

De upplever generellt att det är rent och snyggt på stationerna och ett bra utbud av service, restauranger och butiker. Sådant ger poäng i bedömningen. Men det finns även det som är mindre bra. Många klagar på att det finns för få toaletter. Dessutom kan de i vissa fall dessutom bara nås via en kod på mobiltelefonen.

Parkeringsplatser i anslutning till stationen är en annan central fråga. Väderskydd efterfrågas på några ställen, bland annat på bussgatan på Cityterminalen.

– Vi jobbar kontinuerligt med de här frågorna för att lyfta kvalitetsnivån, säger Cecilia Granath på Jernhusen.

– Vi behöver jobba mer för att stationerna ska upplevas som trygga platser att vara på. Vi vet också att verksamheter som skapar mervärde, bidrar starkt till en positiv upplevelse på stationen.

För Örebro Central så kanske det senare kommer att få ännu större betydelse i och med att ett café inom kort öppnas i byggnaden intill Centralen.

Det är Livin som här öppnar en form av filial till sin verksamhet på Järnvägsgatan.

På stationens övervåning finns dessutom ett flertal småföretag som dels arbetar självständigt, dels har nytt av varandra.

Här finns till exempel en reklamfirma, en fotograf och en musikproducent.

Den senare är Niklas Edberger som har studio ovanpå Pressbyrån. Här skapar han musik, och har ibland artistbesök.

– Ett bra ställe att ha sin arbetsplats på. Dels har vi bra trivsel mellan oss egenföretgare, dels är det ju utmärkt när kunder kommer hit.

– Det är ju bara att kliva av tåget så är de så att säga framme vid slutmålet direkt.