Sommarfesten viktig för att stärka PRO-gemenskapen

Pensionärerna deltog med stort engagemang i eftermiddagens olika tävlingar. I trekampen gällde det att kasta både ärtpåsar och hästskor rätt. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Pensionärsorganisationernas röster tystnar inte i viktiga samhällsfrågor. PRO:s samorganisation i Askersund deltar i debatten genom att motionera och agera i det lokala arbetet för bättre villkor för sina medlemmar. Men festligheter är också viktigt för gemenskapen.

PRO samorganisation fungerar som ett paraplyorgan för de lokala PRO-föreningarna i Hammar, Åsbro, Åmmeberg och Askersund.

– Vi tar ett ansvar för att föra fram våra medlemmars frågor i samhället. Ta en grej som bankernas kontanthantering. Det är ett stort problem att föreningarna inte kan bli av med kontanter vi får in på olika tillställningar, säger ordförande, Lennart Andersson.

Men det finns fler frågor som engagerar pensionärsorganisationen:

– Vi har även lämnat in en motion om att tandvården ska ingå i det allmänna sjukvårdssystemet, påpekar sekreteraren, Kjell Ström.

Lägre skatt för pensionärerna är sedan länge ett krav från landets pensionärsföreträdare.

Lokalt vill man även att vårdcentralen i Askersund ska begåvas med en geriatiker för undersökningar och behandling av åldrandets olika sjukdomar.

– Vi puffar på att USÖ ska stationera någon som lokalt tar hand om våran geriatri. Den 21 september i höst ska vi ha ett möte om det, säger Annhild Blomqvist, som också påpekar vikten av att kommunen tar fram bra och anpassade boenden.

Utöver alla tunga och angelägna samhällsfrågor som ska stötas och blötas blir förstås fester och olika tillställningar lite grädde på moset.

I förra veckan samlades hundratals pensionärer från samtliga föreningar till stor gemenskap när det anordnades sommarfest på Björkvallen i Åmmeberg. En viktig del är att också kunna träffas på ett lättsamt sätt för att stärka samhörigheten.

Karin Karlsson och Olle Gustavsson svarade för den musikaliska delen där en del lockades till en svängom på dansbanan.

Trekamp, tipspromenad, lotterier och servering av kaffe med hembakt eller en varm korv var andra inslag under träffen. Kommunpolisen Irene Rosell lämnade tips och råd om hur man som äldre kan skydda sig mot brott av olika slag.