Sanneruds bygata har varit marknadsplats under 20 år

Marknadsgeneralerna under de 20 åren, fast under olika perioder, vandrar bygatan fram. Fr vä Madde Larsson, Monica Bergerstedt, Kristina Mjörndal och Helge Jakobsson. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Sannerud En målsättning var att skapa något för att stötta affären. En annan att visa att ”vi” på landsbygden kan, och att ”här” finns något att visa upp. I år 20-års jubilerar Sannerudsmarken.

När byalaget, som senare blev Tiveds Utvecklingsgrupp, vid ett möte för drygt 20 år sedan ventilerade om en marknad utmed bygatan skulle kunna sätta Sannerud på kartan sträcktes flera händer upp i luften.

Några av dem var Monica Bergerstedt, Helge Jakobsson, framlidna Börje Andersson och Ulla Tivell.

– Det grundläggande var att gynna affären, men även att de lokala föreningarna skulle kunna visa upp sig, förklarar Monica.

– Vi ville förtås dra hit folk och visa Tiveden. Vi tycker ju själva att det är fint här, menar Helge.

Förutsättningen för att köra var att 10-12 knallar skulle visa intresse, annars skulle de ställa in. Det kom 50 stycken hugade försäljare första året. Helge och Monica höll i trådarna de första tio åren.

De sneglade lite bakåt i tiden för det hade funnits marknader
i Sannerud tidigare, då med djur i fokus.

– Det skulle vara lite av den gamla stilen som marknaden var här förr. Därför ville vi ha lite djur med, påpekar Helge.

Dåtidens marknader hölls vid kyrkan, men nu bestämdes att större delen av Sanneruds bygata skulle användas för att visa upp hela byn.

En annan viktig fråga att lösa var besöksparkeringar. Med stor välvilja hos markägare kunde fler, och större ytor, tas i anspråk för att lösa den biten.

Redan den första marknaden, 1996, blev en stor succé med långt många fler besökare än arrangören hade kunnat drömma om.

Med den framgången i ryggen var det bara att fortsätta och samtidigt utveckla marknaden för att locka en än större bredd av besökare. Att ha höns, tuppar, kaniner och andra smådjur till försäljning var givet.

Att inte ha för många knallar med liknande produkter och därtill eftersträva gedigna varor, helst lokalproducerade, var annat man jobbade på.

Olika programinslag under marknadsdagen kom också till efter hand. Besökare minns säkert de populära oxarna Kalle, Pelle och Sixten. Att rida ponny eller åka häst och vagn lockar och roar förstås de yngre.

Efter tio år fick både Helge och Monica svårt med att kombinera sina vanliga jobb med att samtidigt hålla i marknadsförberedelserna, som nu växt och var tidskrävande.

Då hoppade Madde Larsson på som general för marknaden, som hela tiden haft utvecklingsgruppen som huvudman.

– Jag hade många i min familj samt Annette Gustafsson till min hjälp. Att jag tog uppdraget berodde på att marknaden var en sån stor grej så jag tyckte att vi inte skulle släppa den, påpekar Madde,

Utan tvekan ett mastodontjobb och det krävdes en större samordning med fler aktörer och en fördelning där fler tog ansvar för olika bitar.

– Det gjorde förstås att trycket på min roll lättade, säger Madde.

2011 tog Kristina Mjörndal och hennes nu bortgångne make Thomas Larsen över som marknadsgeneraler.

– Det fanns en risk att marknaden skulle läggas ner, men intresset från alla håll var så stort att vi ville satsa på den. Det är inte dåligt av en sån här liten by att kunna hålla ett så stort event som lockar uppemot 10 000 besökare och runt 130 knallar, konstaterar hon.

Nu är Kristina helt fokuserad på årets marknad, lördagen 27 augusti, som dessutom 20-års jubilérar. Nytt för i år är att det anordnas en mysfredag kvällen innan.

Både caféet och affären håller öppet och det ska bli underhållning från en scen på gärdet norr om affären.

Detta bland annat genom Evert Taube-tolkaren Lars ”Texas” Frändberg från Rättvik, som också underhåller på marknadsdagen.

Då kommer även Sonja Hellströms duo att spela dragspel.

En annan stor publikmagnet är tornerspelet som varit med några år nu.

Riddaren Den kluvna liljan, alias Roger, numera Hellner, tar med sig några riddarkamrater och då brukar det bjudas både spänning och dramatik så grästorvorna ryker.

– Det här är det största arrangemanget i Laxå kommun, och som drivs i sin helhet genom stora och värdefulla ideella insatser, konstaterar Kristina Mjörndal.

– Marknaden har blivit en viktig social grej, menar Helge.

– Absolut har det blivit en fin hemvändardag, slår Monica fast.