Rötmånaden har ruttnat bort

Textstorlek:

Rötmånaden infaller från mitten av juli till mitten av augusti. Starten brukar infalla samtidigt som fruntimmersveckan avslutas. Den vecka som startar med att Fredrik har namnsdag! men sedan kommer ju kvinnorna på rad. För det gamla bondesamhället var rötmånaden en verklighet på ett helt annat sätt än för oss i dagens moderna samhälle med kylskåp, frysskåp och air-condition. Matvaror blev otjänliga i skafferier och visthusbodar och den fuktigt varma luften gick hårt åt färskvaror och mjölkprodukter, samtidigt som bakterierna hade glada dagar och tillväxttakten var enorm för dessa små gynnare.

Internationellt kallas perioden också för hundmånaden och det var redan de gamla romarna som upptäckte sambandet mellan väder och matvarornas hållbarhet under de här dagarna. En tidsperiod då stjärnan Sirius i stjärntecknet Stora Hunden blev synlig i gryningen och ytterligare en månad framåt.

Nu när matvarorna är i kylslagen säkerhet är det de rötmånadshistorier som är kopplade till perioden som fortsätter att frodas istället. Ja, till och med ökar i omfattning tack vare social medier. Den ena osanna historien efter den andra och rena lögner får spridning med viral fart på nätet och källkritiken är många gånger obefintlig hos stressade semesterfirare.

Det som också kan vara en kvarleva från det gamla bondesamhällets rötmånad är markeringarna på mejerivarorna. Sista förbrukningsdag låter lite grand som en ättestupa för gräddfilen eller den yttersta dagen för grädden. Många följer slaviskt dessa datum och slänger oöppnade förpackningar så fort midnatt infallit på den sista dagen som angetts på mjölkpaketet. Man ska istället använda sin näsa och lukta, för är det ingen märklig doft så går det alldeles utmärkt att äta varan även efter det att sista förbrukningsdag infallit. Men vi moderna människor litar blint på datummärkningen istället för våra näsor, livrädda för att äta något som kan innehålla bakterier eller lite smuts.

Vi duschar dessutom varje dag, borstar tänderna två, ja kanske tre gånger per dag. Denna renlighetshets har gjort att vi istället blivit mer mottagliga för infektioner, allergier och diabetes. Trots att vi nu inser att lite skit är bra för oss men har svårt att komma på strategier för att använda detta i vår vardag.

Men nu börjar det hända saker. Affärer som säljer varor med kort datum eller varor där sista förbrukningsdag passerat börjar dyka upp i flera städer. Varor är tänkta att säljas billigt till de som inte har så mycket resurser men även andra miljömedvetna kunder passar på att handla. Även affärer som säljer varor i lösvikt har nu också börjat se dagens ljus i många städer. Godis har länge varit möjligt att köpa i lösvikt men nu börjar även andra varor säljas i lösvikt, framförallt torrvaror. Precis som gamla tiders handelsbodar som hade all försäljning över disk och i lösvikt. Människor vill inte längre köpa på sig varor som senare behöver slängas.

Allt detta säger en del om det samhälle som vi lever i och är på väg emot. En klokare hushållning av världens resurser helt enkelt.