Gott om fästingar men ingen ökning av TBE

Gott om fästingar, men en normal sommar när det gäller fästingsmittor Foto: Maria Karlsson Dalabygden
Textstorlek:

Varmt väder har gjort att det finns gott om såväl getingar som bromsar, knott, getingar och inte minst fästingar. Många upplever att man får plocka ovanligt mycket fästingar från katter och hundar den här sommaren.

Sjukvården ser däremot ingen ökning av de fruktade sjukdomar som fästingarna sprider. Ökad medvetenhet och vaccinationer kan vara förklaringen.

– När det gäller den vanligaste fästingburna sjukdomen, bakterien borrelia, har vi en helt normal sommar. Det innebär i snitt två fall i veckan som kommer in hit till USÖ, berättar Hans Fredlund, smittskyddsläkare på region Örebro län.

Men Smittskyddets statistik gäller bara de fall där sjukdomen gått lite längre och orsakat exempelvis hjärnhinneinflamation och därmed gjort att patienten hamnat på sjukhuset.

– De allra flesta som smittas av borrelia tas om hand av primärvården. Kommer man dit i tid är ju sjukdomen lätt att behandla, med en antibiotikakur. Min uppfattning är att riklig information kring sjukdomen gjort att folk numera själva tidigt upptäcker och känner igen borrelia och därmed kan få antibiotika tidigt, på vårdcentralen, menar Fredlund.

Samtidigt innebär det att smittskyddet inte riktigt vet hur många som får borrelia.

Eftersom borrelia är en bakterie går den inte att vaccinera mot. Sjukdomen kan, i undatagsfall, om den går för långt, bland annat leda hjärnhinneinflamation, påverkan på centrala nervsystemet, koncentrationsproblem och hudinfektioner.

Det första symtomet är ofta det karaktäristiska runda, röda hudutslaget, som är ljust i mitten. Man kan sedan bli trött, få hudutslag och få huvudvärk och feber. Det kan ta upp till en månad innan symptomen uppstår.

Den andra fästingburna sjukdomen, TBE, är däremot ett virus, som går utmärkt att vaccinera mot.

– TBE var ju länge ett problem i östra Sverige, Roslagen, Stockholm skärgård. Sjukdomen spreds från öster och kallas ibland för Kumlingesjukan. Kumlinge är en ö utanför Åland, som drabbades hårt av TBE.

– Det är bra ett par år sedan vi började få de första fallen som smittats i Örebro län.

De som drabbas får hjärninflamation, som kan leda till, feber, huvudvärk, förlamning och ibland rentav döden. Förlamningen kan i undantagsfall bli bestående. Minnesproblem är ett annat symptom.

– Så här långt har vi bara haft två fall i länet denna sommar, varav vi säkert kan säga att en person smittats i länet. Nu kan det i och för sig bli fler. Ofta dyker TBE-fallen upp på sensommaren, inkubationstiden är relativt lång, fortsätter Hans Fredlund.

Att det ännu är så pass få fall tror Fredlund påverkats av att allt fler valt att vaccinera sig.

– Förra sommaren hade vi fem fall i Örebro län. Det var lite för många, därför gick vi ut med en stor kampanj och uppmanade folk som rör sig mycket ute i skog och mark, som brukar få fästingar, att vaccinera sig. Vi har ingen statistik på hur många som hörsammat kampanjen och vaccinerat sig, men vi vet att det är relativt många. Jag tror det faktum att nu folk är vaccinerade kommer att göra att vi ser ännu färre TBE-fall nästa år.