Fler vill bo på landsbygden

Landsbygdsboende verkar ha blivit mer attraktivt. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Medan mäklarstatistiken visar att fastighetspriserna stagnerat i våra storstäder verkar det vara desto mer drag efter boenden på landsbygden.
– Mer folk på visningar, snabbare affärer, högre priser, säger ibland annat Andreas Jinnerstrand, mäklare på Fastighetsbyrån.

– Det är helt klart en ökning på marknaden. Landsbygdsboenden nära tätorter är mycket eftertraktade numera. Men vi ser även att boenden längre ut, i områden som länge varit mindre attraktiva, blir sålda lättare menar Jinnerstrand.

Han ger flera förklaringar.

– Det har nog blivit vanligare att man söker lugn och ro. Det nya kravet på kontantinsats har också gjort att många också lockas utanför större orter och städer. Generellt är det ju fortfarande billigare på landsbygden och i smårorter. Då behöver man lägga mindre kontantinsats. Det är klart att befolkningstillväxten i regionen också hjälper till.

Andreas menar också att objektet spelar in.

– Ett finare hus är alltid lättare att sälja, även om priset då blir högre.

Andreas Jinnerstrand, driver tillsammans med en kollega Fastighetsbyrån i Kumla, Hallsberg, Laxå och Askersund.

Agneta Andersson, fastighetsförmedlare på LRF-konsult ger en delvis annorlunda bild, men ser också snabbare affärer och prisökningar.

– Vi ser en avsevärd minskning av fastigheter till salu. Det gör de få som kommer ut lättare att sälja och priserna blir högre.

Agneta ser dock mindre samband med tätorterna.

– Faktiskt upplever jag snarast motsatsen. Både när det gäller permanentboenden och fritidshus märker jag att man ofta efterfrågar enskildhet, gärna i ett läge inne i skogen, långt från allfartsvägar. Är det sedan ett läge vid vatten, ja, då kan det blir riktigt höga priser, även långt från tätorter.

Agneta menar att det är längtan efter tystnad och stillhet som lockar.

– Ja, det här är ofta människor med mycket kapital som vill dra sig undan tempot i en stad, kanske bygga något åt barnen också.

Agneta tror inte heller att de hårdare lånereglerna med krav på större kontantinsats spelar så stor roll.

– Som sagt är det ofta kapitalstarka kunder, med pengar på banken. Det är andra värden som spelar in. Jag sålde nyligen ett mindre hus, med lite skog, nära Vättern. Där finns ingen sjöutsikt, däremot tillgång till kräftfiske i ett samfällt fiskevatten
i Vättern, fastigheten gick för över 4 miljoner.

Agneta menar att den allmänna fokuseringen på fastighetsmarknadens problem har gjort att folk ofta drar sig för att sälja just nu.

– Ja, det har talats om fastighetsbubbla och att man skärpt reglerna för lån, att man ofta är överbelånad. Jag upplever att det gör att folk är oroliga och drar sig för att lägga ut sin fastighet till försäljning. Man ärt helt enkelt oroad för att inte få ut rätt värde, att inte få tillräckligt betalt för sin fastighet.

Agneta menar att just det gör att det nu är brist på fastigheter till salu och därmed höga priser.

Med andra ord ett bra läge för den som tänkt sälja.