EU-direktiv om kräftor oroar fiskare i Vättern

Yrkesfiskaren Magnus Johansson kan för sitt liv inte tro att beslutet ska träda igenom. Det hotar ju hela min verksamhet, menar han. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Aspa Bruk Yrkesfiskaren Magnus Johansson har bara hört talas om det EU-beslut och de direktiv som framförts gällande signalkräftorna i landet.
– Det här är ju för fan inte klokt och måste stoppas på något vis, utbrister han och undrar hur någon kunnat komma på idén.

Magnus Johansson och sonen Casper är just nu inte i en hektisk period med kräftfiske i norra Vättern.

Där i vattnet bärgar de stor del av sitt levebröd för resten av året, men hotet från EU gällande signalkräftans framtid grumlar, om inte vattnet, så deras tankar inför framtiden.

Nya direktiv har redan trätt i kraft, men från augusti nästa år blir det heller inte tillåtet att sälja och transportera signalkräftor i Sverige.

– Tänk så många som lever på kräftfisket. Vår familj ska i princip leva på det fisket under hela året. Skulle beslutet bli verklighet vore det förödande.

– Det blir inte många yrkesfiskare kvar i Vättern om det skulle bli stopp på kräftfisket, påpekar Magnus.

Han kan inte tänka tanken att beslutet ska gå igenom.

– De i EU kan ju inte få bestämma över allting och inte ta hänsyn till svensk yrkesnäring. Det kanske är dags att gå ur EU nu, funderar han.

Hur det blir i framtiden för hans företag MJ-Fiske med hemmahamn i Aspa Bruk får han ta en funderar över senare.

När fiskesäsongen är lugnare.

Magnus har förutom kräftfisket också en del i övrigt att styra med eftersom en annan viktig del
i verksamheten är fiskeevent.

Då handlar det i första hand om grupper eller familjer som hyr in sig för att få komma ut på kräftfiske.

En upplevelseaktivitet som uppskattas bland deltagarna.

Också en gren i hans verksamhet där kräftorna är av stor betydelse, och som drar in pengar till företaget och försörjningen.
I morgon, fredag, startar även det allmänna kräftfisket i Vätterns norra skärgård.

Det betyder en väsentligt ökning av fiskare, om än under bestämda tider.

– Tillgången ser bra ut i år. Vattnet har varit varmare och det är gynnsamt eftersom det även går att fiska på djupare vatten.

– Visst tjuvtas det och redskap försvinner. Tillsynen är rätt bra och man får hoppas att alla följer de regler som finns, säger Magnus Johansson.