En oväntad serietabell

Fullt fokus på speedway och starkt på gång. Antonio Lindbäck har varit enorm när det gäller att plocka poäng till laget. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Sannahed En sak kan slås fast, efter att elitserien i speedway nu är inne på andra halvlek: få hade innan säsongen gissat att tabellen skulle se ut som den gör just nu.

Om vi innan säsongen ställt frågan, vilka lag som i det här skedet kommer att ligga på slutspelsplats? – så hade det varit höga odds på nuvarande tabellläge.

Man brukar säga att tabellen inte ljuger, men frågan är om den ändå inte gör det. Lite åtminstone.

Den största överraskningen är kanske att Masarna ligger så högt. Ett lag som många trodde skulle bli en slagpåse, har visat sig
betydligt bättre än så.

Det är inte bara det att de har en enorm nytta av sin nyfixade hemmabana (som Tony Rickardsson ligger bakom), de har också ett kompetent lag. Den kombinationen kan mycket väl ta laget till slutspel. Svårslagna hemma.

Att Rospiggarna skulle till slutspel, har Andreas Jonsson sagt hela vägen, och innan säsongen började. Han verkar få rätt. Piggarna har ett mycket formstarkt lag och ser i nuläget ut att hamna på slutspelsplats.

När det gäller Piraterna så har vi ett högst troligt slutspelslag där. Den gamle ”räven” Greg Hancock är inte bara en gentleman på och utanför banan, han leder tveklöst sitt lag till starka bedrifter. Det var ju han som för övrigt snuvade Indianerna på den där extra bonuspinnen som Kumlagänget så gärna ville ha. Där såg man Hancocks styrka.

Att fattiga Smederna hamnar sist i tabellen är inte mycket att säga om. De bjuder ändå upp så bra de kan, efter sina förutsättningar.

Flopparna så här långt är väl tidigare storlagen Dackarna och Vetlanda. Vad har hänt?

Och det är väl här som tabellen ljuger. Med två långtidsskador i laget är det inte lätt för Vetlanda att leva upp till sitt rykte. Dackarna är mera svårbedömda. De borde ha stått emot bättre, men… de riskerar att missa slutspelet.

De, liksom Lejonen. Det höll/håller tydligen inte med att bygga laget på att Nicki Pedersen måste köra nästan fullt i varje match. Det är bredden som saknas i laget.

Slutligen då Indianerna. Slutspel? Det blir tufft, men borde gå. Indianerna har faktiskt haft stolpe ut flera matcher. Har blivit snuvade på segern med någon pinne, eller, som i Piratmatchen, missad bonuspinne på sista varvet.

Man måste här lyfta Antonio Lindbäck som poängplockare. Vilka race! Och efteråt har han glatt publiken med att köra på bakhjulet efter heatseger. Enormt viktig för laget.

Så även Niels-Kristian Iversen. Han har kör mer eller mindre fullt, mot tuffast tänkbara motstånd. Den här danska dynamiten är den som till sist kan avgöra slutspel eller inte.

Lagkapten Fredrik Lindgren har lyft sig rejält sedan förra säsongen och är mycket viktig för laget. Joel Andersson har fått prova på att köra som ordinarie (inte reservplats). Tufft att möta de bästa, men han har utvecklats.

Slutspel? Jag säger ja. Men kamp till målsnöret för att nå dit.