De som dött på slottet blir levande på nya visningar

Pernilla Gäverth är en av två guider som berättar slottets historia för intresserade besökare. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Askersund ”Vålnadsvisning” blir ett nytt inslag på Stjernsunds slott i höst. Den egentliga säsongen är dock snart över för den här gången.

När det snart stundar säsongsfinal för öppethållandet av Stjernsunds slott avslöjar Elisabeth Lagerström, tillsynsman och ansvarig för verksamheten och skötseln av slottet, att det stundar spännande saker i slottsgemaken.

Upprinnelsen till det som kallas vålnadsvisning kommer från en personalträff där skepparen och ägaren till Wettervik, Johan Bergsten, kläckte idén till ett höstsamarbete.

Lördagkvällarna den 3 och 10 september kommer Wettervik att lägga ut från hamnen i Askersund med destination Stjernsund.

– Det här blir något helt nytt, och som vi hoppas ska kunna bli återkommande, förklarar Elisabeth.

– Inte någon uppdiktad spökvandring, utan en annan vinkling på guidningen. Vi tänker berätta om alla som dött på slottet. Instruktionen för Albert Cassels begravning är väldigt detaljerad och spännande, mer vill jag inte avslöja.

I samband med de båda visningarna tänker hon även öppna upp nedre källaren, och den har aldrig visats offentligt tidigare.

Det gäller nog att hänga på låset om man vill boka en plats. Det finns bara möjlighet att ta med 50 personer per gång.

För att återgå till den säsong som nu lider mot sitt slut så ser den ut att nå bra siffror besöksmässigt.

– Maj var bättre än förra året, juni lite svalare medan juli har varit jättebra. Jag tror inte det blir någon rekordsommar, men intresset för slottets historia står sig gott, menar hon.

Samma uppfattning har de båda guiderna Pernilla Gäverth och Mathilda Lind.

– Det är ju högsäsong nu och vi har uppemot 100 personer per dag på de fem guidningarna. Många som kommer förstås hit utan att delta i visningarna, förklarar Pernilla.

Lena Karlsson som driver slottscaféet upplever också att tillströmningen av gäster har varit bra.

– Det har hittills varit en jättebra sommar här. Under juli hade vi även på onsdagarna grillkvällar som alla var fullbokade, berättar Lena som nu tar lite semester innan det är dags att planera och genomföra årets julbordserbjudande i slottscaféet.