Cyklister i trafiken

Textstorlek:

När de sista grusresterna sopats undan från cykelbanorna kommer de ut, de som haft sina cyklar inställda på vinterförvaring och istället åkt buss, bil eller möjligtvis spark.

Cykelbanorna blir plötsligt vältrafikerade och man märker att det är en del ovana cyklister ute och trampar.

Häromveckan var jag inblandad i ett tillbud som kunde blivit en kollision. Cyklisten som jag mötte var en ung tjej med solbrillor av senaste snitt på näsroten. Hon hade inte riktigt förstått eller möjligtvis glömt bort hur cyklister kommunicerar med varandra. För det är med ögonkontakt som cyklister kommunicerar och indikerar sina intentioner i trafiken med varandra, i alla fall i Örebro. Det är inte lätt att veta vart de tänker åka, de som har solbrillorna på näsan. Vi lyckades i alla fall undvika en kollision, men jag kunde konstatera att det gällde att vara vaksam nu när så många nya cyklister hittat cykeln i förrådet efter en lång vinter. Jag gissar att rättsläget är väldigt tveksamt i sådana här fall om två cyklister skulle krocka. Speciellt om båda var på en cykelbana och den svängde något beroende på naturliga förändringar i landskapet.

Några dagar senare ligger jag på rulle bakom en cyklist på min väg till jobbet. Jag är något sen och det går undan på en av de högre växlarna när jag ser att cyklisten framför mig sneglar lite nonchalant över vänster axel. Men eftersom jag förstår cykelkommunikation på örebroares vis inser jag betydelsen av den blicken. Cyklisten tänkte svänga vänster och jag drog ned på min fart för att undvika att köra in i bakhjulet på cykeln. Inte många av Örebrocyklisterna använder armarna för att tala om för andra trafikanter vad de tänker göra på sin tvåhjuliga färd, tyvärr.

En annan typ av cyklist som blommar så här års är de cyklister som är utrustade med cykelkorg. De är riktiga cykelställsmarodörer som tar plats i ställen och ger broms- och växelkablar rejält med stryk om man överhuvudtaget kommer in i stället med sin cykel. För att inte tala om de cykelkorgscyklister som inte ställer i stället utan istället ställer några centimeter framför stället och på så sätt tar två cykelplatsers utrymme. Inget vidare nu när vi är många som är ute och cyklar i det ljumma vädret. Det sägs att de är rädda om hjulet för det bli skevt om man ställer det i stället. Inget jag märkt på mina framhjul under mina många år som cykelpendlare.

Tyvärr är väl vi cyklister inte kända för att respektera trafikregler heller. Diagonalkör i korsningar, åker på trottoarer, cyklar mot enkelriktat, cyklar mot rött på övergångsställen. Vi cyklar på gångbanor, gågator och beter oss ganska respektlöst många gånger mot regler, lagar, förordningar och andra trafikanter.

Ja, listan kan göras lång på våra synder och vi cyklister är varken omtyckta av bilister eller fotgängare. Det skulle väl vara någon lokal politiker som har ett gott öga till oss ur en miljöaspekt då vi är många och släpper ut obefintligt med avgaser. Det ger oss bra motion och vi sliter obefintligt på stadens asfalt. Så cykla mera, men cykla rätt.