Åsa visar tovade fåglar

Åsa Edberger Benallall med tovad örn. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

TYSSLINGE Åsa Edberger Benallall har tagit tovningen till ny höjder. I hennes återkommande utställningstema ”Gränslös ull”, så väcker de tovade fåglarna stor uppmärksamhet.

– Det är gränslöst när man tovar. Därför tycker jag ”Gränslös ull” är ett bra namn när jag ställer ut.

Åsa Edberger Benallall började tova 1997 men de sista sju åren har hon tagit hantverket till nya höjder. I flera utställningar har hon uppmärksammats som en av länets främsta konstnärer inom gebitet ull och tovning. Just nu är hon aktuell med tovade fåglar.

En slags ornitologisk ullvariant av både hotade och ohotade fågelarter.

– Jag faller för fåglar. Jag fascineras och inspireras av dem. Mås, örn, häger, roliga fåglar med stora fötter. Som konstnär har jag frihet. Hägern med sina långa ben är särskilt inspirerande.

Åsa Edberger Benallall har ett minst sagt brinnande intresse för ull och tovning. Så här säger hon om hantverket:

– Man mår bra av att jobba med ull. Man får arbeta med händerna och jobba med riktigt material. Ull passar för alla. Mer ull till folket, säger hon och skrattar.

Hon håller även kurser i att arbeta med tovad ull, via Medborgarskolan eller egna kurser hemma i Kilsbergskanten.

– Med ull, såpa, vatten och livlig fantasi kommer man långt. Men när man jobbar med ull så lär man sig mer hela tiden. Nya dörrar öppnas oavbrutet. Och ju mer jag håller på, desto mer inser jag hur mycket mer det finns att lära sig.

– Man kan inte säga ”det här kan jag” och tro att man är färdiglärd. Men ull är gränslöst på något sätt. Man kan börja med enkla arbeten och sedan utveckla sig.

Tovning betyder att man lägger ullfibrerna på och om varandra,
i minst tre lager. Sedan häller man på varmt vatten och bearbetar ullen. Det hela filtar ihop sig av värme, fukt och friktion. Ullhåret består nämligen av små fjäll med små hullingar som hakar i varandra.

– Det finns ett stort intresse
i länet för ull och tovning. Och jag skulle verkligen vilja att fler börjar med det här underbara hantverket. Det handlar faktiskt om ett äkta material, med urgammal historia.