248 mopedister slog nytt rekord i Pålsboda

Ann-Sofie och Roland Söderling från Odensbacken är återfallsmopedister. ”Jag gillar det här. Vi åkte Motorcykel tidigare, men man hinner se mer från mopeden, och så är det lite enklare, man behöver inget skinnställ, sa Ann-Sofie. Foto: Henrik Östensson
Textstorlek:

Pålsboda Lördagens mopedrally i Pålsboda med omnejd slog alla tidgare rekord. 248 mopedister startade i ett enormt moln av blårök från Pålsboda Folkets park. Förra året deltog 148.

Mopedrally och loppmmarknad i Pålsboda Folkets park kan numera definitivt räknas till de lokala traditionerna.

Thomas Birgersson, ordförande för arrangerande klubben MC Springstart, Pålsboda:

– Vi är en relativt aktiv liten förening, med många eldsjälar. Vi träffas en hel del, men det här är vårt största arrangemang. Det här är nionde året vi arrangerar. Det är en hel del arbete bakom, för att det ska fungera tar vi dessutom hjälp av Pålsboda Innebansdyförenings knattelag.

Mellan varven brukar mopedklubben Springstart samlas för informella träffar på Pålsbodas konditori.

Sommartid flera gånger i veckan.

– Intresset för gamla mopeder växer hela tiden här i Pålsboda.

Mopedisterna samlades i Pålsboda Folkets park för start klockan 11. De flesta körde veteranmopeder. Sedan bar det ut på en fem mil lång runda.

Längs vägen fanns tipsfrågor. Det gjordes tre längre stopp i grannskapet.

– I år hade vi ett första stopp, med fika nedanför Kvarn torpshögen, vid Nordsjön. Sedan gick turen till Baggerud i Sköllersta och familjen Dahm. Där hade Grålleklubben samlats för att visa både äldre Fergusontraktorer och en splitterny Massey Fergusson. Även hos Grålleklubben fanns kaffeservering.

Nästa stopp blev Kumbros nya vindkraftverk i Ullaviskogen, Norr om Sköllersta.

– Vindkraftverken är lite av en snackis i området. De syns över allt. Därför var det naturligt att förlägga ett stopp dit, sa Thomas Birgersson.

Kumbro ställde upp och visade, och berättade.

Stilarna i mopedrallyt varierar

– Det är ju nästan uteslutande frågan om gamla, nostalgiska moppar. Men några modernare deltog också, alla får vara med, sa Thomas Birgersson

Att delta i mopedrallyt kostar 100 kronor. Då ingår både fika längs vägen och ett rejält mål mat vid målgången, som också den sker i Pålsboda Folkets park. Där blir det också en priscermeni, där den de som svarat bäst på tipsfrågorna längs vägen

– Vi skänker 8 000 av överskottet till innebandyknattarna och 4 000 till Pålsboda folkets hus.