Måste flytta efter 50 år

Ordförande i Lyran, Karl Axel Karlsson, framför Karl Johans Skola där orkestern har haft sin hemvist i över 50 år. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Örebro Den anrika folkorkestern Lyran har funnits sedan 1928 och från mitten av 60-talet har den fasta repetitionslokalen funnits i Karl Johans Skola på Väster i Örebro. Nu har man i princip blivit utkastade, utan alternativ.

Omrking 25 medlemmar har haft tillgång till lokalen sju dagar i veckan, men nu snart finns alltså inte den möjligheten.

– Eftersom flera av våra medlemmar bor i lägenhet har det varit ypperligt att ha tillgång till vår lokal på skolan, där de när som helst har kunnat öva utan att störa, säger Lyrans ordförande Karl Axel Karlsson.

Så sent som förra sommaren rustade man upp lokalen och gjorde fint. Här har man haft förråd för noter och notställ.

På väggarna har hängt fotografier av historiska medlemmar i den kända och populära orkestern. Som den förste musiksergeanten, Gustaf Lindgren, engagerad från I3:s musikkår.

– När skolan uppfördes någon gång i mitten på 1960-talet var lokalen skräddarsydd för oss. Kommunens starke man Harald Aronsson ansåg att Lyran var Örebros stadsmusikkår nummer ett och skulle ha ordentliga utrymmen för sin verksamhet.

I lokalen har man också haft en stor white board-tavla med aktuella datum för spelningar, en bra påminnelse för medlemmarna.

Men från och med första oktober är det slut med det.

Musikkåren blev inte ens erbjudna något godtagbart alternativ.

– Det har varit lite svävande från Futurums sida, de som äger och förvaltar kommunens skollokaler. Det har hetat att de behövde lokalen själva, och sedan skulle det in nya hyresgäster.

– De chockhöjde hyran från 25 000 kronor per år till 75 000 kronor och det var tydligt att de ville bli av med oss.

Hur känns det att en så välrenommerad orkester som Lyran blir behandlad på det viset?

– Kymigt och ovärdigt, och det värsta var att vi blev lovade att ”inte bli ställda på bar backe” som de uttryckte det. Men det är precis vad vi blivit, vi har inte fått något alternativ.

Genom egna kontakter har man nu ändå fått löfte om att hyra Betlehemskyrkan två timmar i veckan.

– Givetvis är vi tacksamma över att Betlehemskyrkan tar emot oss, men efter dessa repetitionstimmar får vi inte lämna en pryl efter oss. All utrustning som vi har kommer tills vidare bli magasinerat i en källarlokal.

Karl Johans Skola, som är en friskola, har tidigare deklarerat att de kommer uppföra en ny skolbyggnad någonstans. Då kan man fråga sig vad som ska hända med denna byggnad sedan.

– Visserligen rivs skolor för att ge plats för bostäder, men en byggnad som Karl Johans Skola är ju långt ifrån rivningsfärdig, menar Karl Axel.

Det har ju också funnits exempel där skolor byggts om till bostäder och det är svårt att veta vad kommunen har för planer. Men något är tydligen på gång eftersom Lyran nu blir utan sina lokaler, efter så lång tid.

Länsposten ringde upp ansvarige Leif Andersson på kommunens fastighetsbolag Futurum, som alltså äger och förvaltar Karl Johans Skola.

– Vi hade tänkt att ge Lyran ett alternativ här i höst, men då hann de hitta en ny lösning före och bad att få kontraktet löst i förväg. Jag kan tänka mig att tillgängligheten blir bättre för dem nu, för på Karl Johans Skola var de tvungna att passera andra lokaler för att komma till sin egen.

– Sedan att vi höjer hyran är ett helt normalt förfarande. Vi måste ta ut marknadsmässiga hyror och får inte subventionera någon.

Angående Karl Johans Skolas eventuella nybygge säger Leif Andersson så här:

– Det är inte bestämt än om de ska bygga nytt eller stanna kvar i dessa lokaler. Vi ska diskutera detta i höst.

När nu lokalen som Lyran varit i frigörs blir utrymmena större för Karl Johans Skola, men frågan är om det räcker.

Hur som helst kommer från och med oktober ett nytt kapitel skrivas för Lyran.

Under året har de framträtt vid ett tiotal tillfällen, bland annat Första maj, både i Örebro och Kumla.

Vidare under nationaldagen och i kyrkor och hos hembygdsföreningar. I oktober kommer man både inviga och avsluta Seniormässan i Örebro.

Lyrans första engagemang var för övrigt ett engagemang med marschmusik i 1929 års Första majtåg. Den uppgiften fortlöpte sedan under alla år ända tills idag.

Orkestern har under åren medverkat vid alla möjliga slags festligheter i hela landet, och även utomlands.

Man har spelat i Örebros vänorter i Norge, Danmark, Finland och Italien, plus deltagit i musiktävlingar i både Tyskland, Belgien och andra länder.

Vem som helst som har blåsmusik som hobby kan gå med i Lyran.