Mindre tromb chockade utställarna på antikmässan

Blåsovädret på Antik- och samlarmässan i Nora gjorde att många av borden stod utan tak under dagen. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Just när alla utställare höll på att ställa i ordning sina bord under Antik- och samlarmässan i Nora dök det upp, blåsovädret som förstörde för tusentals kronor. Många var i chocktillstånd.

Det var vid åtta-tiden på onsdagsmorgonen förra veckan under Noradagarna som katastrofen var ett faktum, en mindre tromb hade slagit sönder antika föremål för tusentals kronor.

Mässdeltagarna blev helt tagna på sängen och fick bråttom att ställa allt till rätta innan mässan skulle slå upp portarna klockan nio.

Allt gick således inte att ställa till rätta, eftersom saker och ting krossades. Det fanns mycket porslin och samlarföremål är ju ofta gjort i ömtåligt material.

– Jag har deltagit i denna utomhusmässa under många år, men aldrig varit med om något liknande, sade Jan-Erik Andersson, som bedriver antikhandel i Karlskoga.

– Vinden tog tag i plasttaken så att borden lyfte och välte. Vi fick hålla i ställningarna för att de inte skulle följa med.

Han var också något kritisk till kvalitén.

– De här torgstånden har varit med länge och kanske behöver bytas ut, tyckte han.

Detta gjorde att många plasttak blåste sönder. De utställare vars tak klarade sig vågade inte sätta upp dem igen, ifall det skulle hända något liknande senare under dagen. Förlusterna för många var redan tillräckliga.

– Värst var det för ett par som sålde Lisa Larson-föremål. De förlorade saker för cirka 50 000 – 60 000 kronor, upplyste Jan-Erik, som själv klarade sig hyfsat, eftersom han sålde tidningar, böcker och mynt.

När den värsta stormen hade lagt sig var allt som vanligt igen. Jörgen Martinsson, känd från tv:s Antikrundan, värderade föremål på löpande band. I tv-programmet är han expert på allmoge och möbler, men på Noramässan tog han emot frågor om allt möjligt.

– Jag har besökt mässan under 20 år, och under de senaste fem – sex har jag ställt upp som värderare.

– Det dyraste jag värderat idag var en tavla värd 15 000 kronor.

Carl Nelson hette en försäljare, från Uppsala, men ursprungligen från San Fransisco. Han sålde bland annat ett stereoskop med tillhörande 44 bilder, för 2 000 kronor. Det var dock en lyxvariant, eftersom dylika i trä också fanns för 200 kronor.