Marknadsdags i helgen

Kvarngården och bagarstugan är en riktig idyll med dammen i förgrunden. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

Nu i helgen är det dags för Mullhyttemarken. Under två dagar kommer bygden att fyllas med knallar och marknadsbesökare.

Att Mullhyttemarken är populär, råder ingen tvekan om. Under de två helgdagarna kommer halva Mullhyttan att fyllas av försäljare. Den andra halvan och lite till fyller besökarna upp. Det brukar vara trångt och trevligt.

I år är det för 44:e gången som marknaden anordnas och arrangörer är Mullhyttans Bygdeförening och Mullhyttans Idrottsförening. Det finns en marknadskommitté på åtta personer.

– Var och en har sitt område att sköta, berättar Wivianne Högman, bygdeföreningens ordförande.

De har hållit på och planerat en lång tid och nu på lördag den 16 juli kommer både Hyttebacken, Hyttevägen och upp till Kvarngården att vara fylld med knallar som säljer allt man kan tänka sig.

Nu på söndag den 17 juli är den stora hantverksdagen då gamla och nya tiders hantverk av många olika slag visas upp. Ni kan ta del av spånhyvling, se hur man färgar ullgarn med växter, se smide, tenntrådsbroderi samt hantverk i trä och textil med mycket mera. Den gamla ramsågen från 1877 är igång på Sågbacken och veteranbilar ställs ut.

Ett annat trevligt inslag på söndag är att meta regnbågsfisk i den gamla dammen. Arrangörerna håller med spö och bete. Kanske kommer många marknadsbesökare att kunna servera nyfångad regnbåge på sina matbord.

På scenen inleds uppträdandena klockan 11 då Nisse Tollofsén blåser in hantverksdagen på sin trumpet. Dagens yngsta artist, 10-årige Manfred Hammarlund, sjunger och spelar gitarr. Artisterna avlöser varandra och här finns någonting för alla åldrar och smaker vad gäller musik och underhållning.

Mary-Lou är en musikalisk grupp på fyra personer som visar vad de kan. Innan hantverksdagen är till ända har Lekebergs Revysällskap visat smakprov ur sin föreställning om det ljuva 60-talet.

Aktiviteter som finns båda dagarna är att den gamla kvarnen mal ekologiskt odlat vete och råg som sedan kan köpas i den lilla handelsboden. Specialgjort Mullhytte-te med smak av smultron, citron och fläder finns till försäljning.

I bagarstugan bakas både Hyttkakor och Kvarnbröd som alltid har strykande åtgång. Det lilla bygdemuseet är öppet och i Kvarngården visas konst av Eva Jansdotter och Ingmari Eriksson. Där kan besökarna också rösta på inlämnade foton som kan komma med i nästa års Mullhytte-almanacka.

Lotterier, parkering, hamburgare, varm korv, våfflor och kaffeservering sköts av de två arrangerande föreningarna.

Arrangörerna uppmanar besökarna att använda de iordninggjorda parkeringsplatserna som finns på fyra olika platser i samhället.