Många unga har feriejobb

Mergim Uka och Jessica Johansson, två som sommarjobbar när vi andra har semester. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Sommarjobb är en dröm för många unga. Men långt ifrån alla får sommarjobb, fast de vill ha.
– Vi har dragit vårt strå till stacken och gett 50 ungdomar jobb, säger Magnus Pojen, som driver fyra hamburgerrestauranger.

Många unga sommarjobbar. Men långt ifrån alla som vill ha ett jobb, får det.

Kommunen har i år drygt 1 800 som feriearbetar, som är det korrekta ordet.

– Det är i stort sett som förra året, säger Tomas Strömberg, som är en av dem på kommunen som håller i sommarjobben.

– Men vi hade 3 000 sökande. Så det är rätt många som står i kö för att få vara med och feriearbeta.

Men flera privata företagare tar också initiativ. En av dem är Magnus Pojen som driver fyra McDonalds-restauranger i Örebro, med totalt 250 anställda.

– Vi har ungdomar anställda här under hela sommarlovet. Många av de killar och tjejer som tidigare sommarjobbat hos oss har valt att jobba vidare på hösten, parallellt med studier. Det är inte ovanligt att de trivts så bra att de valt att arbeta flera år hos mig.

– Vi tillämpar kollektivavtal och tydligt schemalagda arbetstider. Vi ger de unga den utbildning som vi tycker behövs. Bland annat tränas de i kommunikation och i att arbeta i team mot gemensamma mål.

Två av ungdomarna som arbetar här är Jessica Johasson från Örebro och Mergim Uka från Hallsberg. Jessica ska strax gå av sitt pass, Mergim strax kliva på.

Jessica tänker sig plugga till advokat eller veterinär. Mergim till socionom. Om att jobba här, säger Jessica:

– Jättekul. Känner mig lyckligt lottad. Flera kompisar har inte alls fått sommarjobb. Roligast är att prata med människor, att lära sig hantera både ris och ros från kunder. Dessutom får man ju lära känna en hel rad arbetskompisar.

Mergim Uka tycker så här:

– På arbetsplatsen får man lära sig något nytt varje dag. Det jag lär mig här, har jag användning för längre fram. Jag får lära mig att hantera stress och vara problemlösare. Det kommer jag att ha nytta av i mitt framtida yrkesliv.

Arbetsplatsen är den femte största McD-restaurangen i Sverige. Restaurangchef Magnus Pojen har sommartid 800 sittplatser till förfogande och serverar ungefär 12 000 måltiden om dagen på sina fyra restauranger.

– De flesta ungdomar som vill jobba vidare här väljer att jobba var annan helg, vid sidan om studier. 16-20 timmar per månad. Det står också i deras anställningsbevis.

– Mest omsättning av personal har vi när skolorna börjar och slutar. Många ”återvändare” också. Personligen tycker jag det är jätteroligt att få hjälpa unga till ett första jobb.