Många glimtar av kultur i Ljusnarsbergsbygden

Mirjiam och Elof Eriksson framför kamerorna. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Nyligen arrangerades årets Kulturglimtar i Ljusnarsbergs kommun med omnejd. På drygt 40 platser kunde man se på konst, hantverk, handla mat eller vandra i muséer.

Kulturrundan anordnades första gången 2010 och detta var således sjunde upplagan. Ljusnarsbergs konstklubb samverkar med kommunen, olika föreningar och företag. Syftet är att visa upp bygdens rika kulturutbud, både för turister och nära boende.

Tingshuset i Kopparberg var belamrat med hantverk, högt och lågt. Ljusnarsbergs Slöjd- och Hantverkares medlemmar försålde här sina alster.

Strax intill hade i hembygdsföreningens lokal Hans Harnisch uppvisning av sin stora gruvmodell. Han har jobbat helt ideellt med detta detaljerade miniatyrlandskap.

– Modellen ska spegla tiden mellan 1840 och 1945.

– Jag har en liten verksamhet som jag kallar Haso Modellplåt. Där designar och tillverkar jag plåt till modelljärnvägar och säljer över hela världen, berättade han.

För dagen var Hans iförd solglasögon efter att ha blivit getingstucken och fått ögat igenmurat.

Han berättade att hemma i bostaden finns fler modeller av gruvmiljöer och annat.

– För sju år sedan blev jag vald till ”Årets Ljusnarsbergare”, vilket var väldigt uppskattande.

Nya Kopparbergs Bergslags Hembygdsförening är ägare till flera muséer och det man kanske är mest stolt över är fotografimuséet.

– Fotoateljén finns kvar på samma plats sedan 1870-talet. Det gör den helt unik i landet. Det lär finnas en i Gamla Linköping, men den är flyttad, informerade Elof Eriksson.

Med var också barnbarnet Mirjiam och de bägge ställde upp sig framför kameran, ja dubbla sådana förresten.

– Här i ateljén fanns från början flera vackra väggmålningar som hade övermålats. Men de är nu framtagna igen.

Strax utanför Kopparberg, åt Hälleforshållet, ligger Stjerntorps herrgård. Här har Ulf Anagrius bott och verkat sedan 1970-talet.

I herrgårdens ekonomibyggnader har han byggt upp ett fantastiskt museum, med både bilar, motorcyklar, brandbilar, hästvagnar, cyklar, kameror, telefoner och annan teknik.

– Ingenting av de här föremålen fanns på gården när jag flyttade hit, så när som på några allmogeredskap i järn som hittats i jorden här omkring. I övrigt har jag införskaffat alla föremål själv.

Vi ser bland annat hans första fordon, en trampbil som han hade redan i tvåårsåldern. Det är en imponerande samling av olika föremål, något vi får återkomma ytterligare till här i Länsposten.

Herrgården ligger verkligen vackert med tre olika vattendrag intill. Dels en kanal, en damm och längst bort sjön Ljusnaren.