Historisk politiker ur tiden

Thorbjörn Fälldin som han nog ville bli sedd. Som bonde på gården i Ramvik, Ångermanland. Han tog ofta emot hemma vid köksbordet och refererade till jordbruket och livet på gården när han talade. Foto: Arkiv/Länsposten​
Textstorlek:

I lördags avled den förre centerledaren Thorbjörn Fälldin.  Fälldin hann bli 90 år. Som partiledare blev han historisk när centerpartiet tillsammans med Moderaterna och Folkpartiet bröt det 44 år långa socialdemokratiska maktmonopolet i Sverige 1976. Under hans tid blev centerpartiet Sveriges andra största politiska parti med som mest 25,1 procent
i riksdagen.

Kanske stod Thorbjörn Fälldin på sin politiska höjdpunkt när han, i början av september 1976, valtalade i Brunnsparken i Örebro.

Mer än 10 000 personer från hela Mellansverige hade slutit upp. Intresset kring den store bondeledaren från Norrland var enormt. Storheter som Lill-Babs och Jan Malmsjö värmde upp publiken.

– Ett starkt minne. Det var en annan tid. Ett jättearrangemang som i dag saknar motstycke. Den tid när en politiker lockar 10 000 är förbi, menar Thorbjörn Ahlin, centerpartistiskt oppositionsråd i regionstyrelsen för Örebro.

Precis som för så många andra var det kärnkraftsfrågor och miljöfrågor som triggade Ahlins engagemang under 1970-talet.

– Ja, jag föddes in i rörelsen, men det var de frågorna som fick mig engagerad på allvar.

Helena Vilhelmsson, centerpartiets ordförande i Örebro län och vice ordförande för centerkvinnorna betonar Fälldins banbrytande arbete inom jämställdhetsområdet.

– Den första regeringen Fälldin hade fem kvinnliga stadsråd. Mest namnkunnig var Karin Söder som blev Sveriges första kvinnliga utrikesminister. I dag är det en självklarhet, 1976 var det helt unikt, banbrytande. Det hade aldrig hänt tidigare.

Politiskt drev Fälldin landsbygdsfrågor hårt. I tider av gröna vågen och ett nymornat miljöengagemang gick det hem ordentligt i stugorna. För många blev centern ett realistiskt borgligt alternativ. Vid den här tiden drev moderaterna en mer högerinriktad politik som många, i den allmänna vänstervåg som rådde, hade svårt att fördra.

Mycket av det som fortfarande präglar centerpartiets politik formades under Fälldin. Han drev småföretagarfrågor, minskning av regelbördor för företagare, regelförenklingar, samt, skattesänkningar.

Debatterna mellan den eftertänksamme och fåordige Fälldin och den mer skolade och retoriskt kvicke Olof Palme har kommit att blir närmast legendariska. Palme eldade på om interantionell storpolitik, Vietnam och USA, Fälldin tog tillbaka diskussionen till Sverige med frågor om avgifter på grustäkter, landsbygd och skatter.

Att regera Sverige blev dock ingen lätt match. Det visade sig rätt snart att skillnaderna mellan de tre regeringspartierna var relativt stora, det var helt enkelt svårt att komma överens i viktiga frågor.

Det som till sist fällde den första Fälldinregeringen efter två år var kärnkraftfrågan. Centerpartiet drev, precis om i dag en hård linje mot kärnkraft, medan Moderaterna och Folkpartiet ville fortsätta satsa på kärnkraft.

Fälldin kom tillbaka som statsminister i ytterligare två omgångar för att slutligen förlora valet 1982. Då hade folkpartiet lämnat samarbetet och gjort upp med socialdemokraterna om den viktiga skattefrågan.

Trots att Fälldin var från Västernorrlands län var han riksdagsman för Örebro län 1967-1968. Det berodde på att han annars riskerat åka ut ur riksdagen. Centerpartiet i Västernorrland förlorade ett mandat i andra kammaren i riksdagen. På det andra satt dåvarande partiledaren Gunnar Hedlund. Eftersom Fälldin redan då var viktig i partiet beslutade sig centerpartisterna i Örebro län att erbjuda Fälldin att kandidera
i Örebro län.

Fälldin var och förblev jordbrukare på småbruket vid Ramvik i Härnösands kommun under hela sin politiska karriär. Det var hustrun Solveig som drev lantbruket när Thorbjörn var borta. Det var också dit han återvände när han avgick som partiledare 1985.