Han firar jämnt fyra gånger

Utropargurun Eric Lind i full aktion under auktionen i Lerbäck kvällen innan marknaden i år. Då för 20:e gången. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Askersund Auktionist, företagare, arrangör, flyttkarl och bussförare. Eric Lind är en välkänd profil i Askersund, och i år jubilerar han fyra gånger om.

Vilket jubileumsår han är inne i. Auktionsutropare under 30 år, hållit antikmarknad i Askersund i 25 år, firade nyligen 20 år med auktioner i Lerbäck och Åmmebergs antikmarknad har han arrangerat i 15 år.

Nja, det var inte skolan eller någon utbildning som gjorde Eric Lind till det han kommit att syssla med i sitt vuxna liv.

– Jag var ganska trött på skolan. Därför känns det extra roligt att göra något som man känner att man klarar av och trivs med, förklarar Eric.

I samband med att han började köra buss träffade han Eddie Gustafsson som hade fått en förfrågan om hjälp med att sälja ett dödsbo.

Eric hängde på och tillsammans hyrde de Folkets hus i Åmmeberg. Året var 1986, och auktionsuppdragen lät inte vänta på sig.

– Vi började lite smått, men redan efter två år flyttade vi in i hamnmagasinet i Askersund och låg då på runt tio auktioner om året, berättar Eric.

I det skedet hade de ingen aning om att det funnits en auktionskammare i staden som startade redan 1764.

– Indirekt kan vi ju säga att vi vi tog vid, och det innebär ju att det nu funnits auktionskammare i stan under 252 år.

Eddie lämnade senare företaget och under de senaste 20 åren har Eric kört i egen regi.

Efter den nya kassalagens inträde, sker de flesta auktionerna nu på ”hemmaplan”.

– Det blir för omständigt när regelverket säger att alla ska ha kontantfakturor, och det gör det svårt att hållas ute på olika platser, konstaterar Eric.

Men en auktion han flyttar ut på landet varje år är den i Lerbäck, fredagskvällen innan Lerbäcksmarken.

En tradition som han inte velat rubba på, och som dessutom brukar samla riktigt mycket folk. Lite av hemvändardag, men också något som liknar de gamla populära ”bonnauktionerna”.

Antikspåret skulle bli Erics nästa drag i verksamheten.

– Vi lånade ut hamnmagasinet till en mässarrangör som tog en entréavgift, men det mottogs inte så bra.

Istället började Eric tillsammans med, nu framlidna, dåvarande turistchefen i kommunen, Irene Jacobsson, spåna kring ett arrangemang med en antikmarknad utan att ta entré. Det ledde till att den första antikmarknaden i Askersund hölls för 25 år sedan

– Första året hade vi 35 säljare och idag har vi plats för 170 stycken. Större kan vi inte bli med den yta vi kan förfoga över.

Ett tag hade Eric tankar på att lägga ner antikmarknaden i Askersund och istället köra i Åmmeberg.

Anledningen var att nå en enklare hantering för att hålla marknaden. Det krävs så mycket mer av tillståndshandlingar, avstängningar av gator och annat i en stad än på landsbygden. Men istället för att lägga ner föddes tanken att hålla en antikmarknad även i Åmmeberg. Eric blev således istället med dubbla antika ”dragplåster”.

– Åmmeberg har blivit en riktigt omtyckt marknad som jag nu kört i 15 år. Där började vi också med 35 knallar och nu är vi 100. I år hade vi runt 5 000 besökare, konstaterar han.

Antikmarknaden i Askersund har växt och är publikt sett troligen kommunens största arrangemang med runt 10 000 besökare.

– Under marknadsdagen har jag runt tio personer ur mitt folk igång. Resten med förplanering och annat gör jag själv, förklarar Eric.

En privat aktör har satt Askersund på kartan inom antikhandel. Kommunens pris till Eric som årets företagare 2004 har således sitt berättigande. Lördagen den 6 augusti ska 170 knallar vara på plats i hamnområdet. Men innan dess ska Eric med stor korrekthet mäta ut och markera upp platserna, och hans medarbetare kan därefter bygga upp borden.

– Tanken är att vi ska fortsätta med fri entré både i Åmmeberg och Askersund. Så länge det går och så länge vi orkar.

I konceptet ingår även den sedvanliga auktionen mitt på marknadsdagen där Eric håller i klubban.

– I år 30-års jubilerar jag som auktionist, påpekar han.

Under de 30 åren beräknar han att han hållit cirka 500 auktioner. Då ska man betänka att varje auktion innehåller 4-500 utrop.

Det krävs en del att klara det, inte minst att rösten håller hela vägen.

Trycket börjar också bli stort för att få tag i auktionsfirmor som kan avyttra dödsbon med mera.

– Vi är inte så många kvar, och det hopar sig lätt med uppdrag Vi är ett utdöende släkte, menar Eric.

Själv känner han uppgiften som en kulturgärning, och han trivs ute i folkvimlet.

– Alla människor är också så positiva till vad vi gör. Inte minst ser jag det på mina medhjälpare som varit med från början och är kvar än. Jag har också så stor och fin hjälp av mina barn, säger den fyrfaldige jubilaren, Eric Lind.