Fornaboda laddar för V-86 med Bergslagsloppet

Hemmaseger blev det nyligen när Magnus Jakobsson styrde Lindetränaren Lars Thybecks Zazo Rod till seger. Här på väg ut ur vinnarcirkeln som nu ligger på säkrare mark bredvid banan. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Det kommer att bjudas lopp av hög klass när Fornaboda travbana står som värd för V86 på onsdag kväll i nästa vecka.
Säsongens sportsliga höjdpunkt, Bergslagsloppet, ska då avgöras.

När veterinären Axel Pålman 1886, för 130 år sedan, var med och bildade det som idag är Linde Travklubb hade han nog ingen aning om hur stort travet skulle komma att bli.

Många lopp har körts sedan dess och nu är Fornabodatravet ett välkänt begrepp i travkretsarna, oftast under benämningen, ”Sveriges grönaste travbana”.

Grönast är förstås sommaren, och det är under den årstiden som det körs trav på ”boda”.

Just nu är man ungefär halvvägs inne i säsongen som i år innehåller elva tävlingsdagar.

Hela tiden pågår en uppfräschning av anläggningen för att på ett bra sätt kunna möta tävlande och publik.

Ny restauranginnehavare, upprustade toaletter, nytt tak över publikplatserna och uppsnyggade grusgångar är något som tillkommit i år.

Sedan ett par år tillbaka finns vinnarcirkeln, säkerhetsmässigt innesluten bredvid banan och förra året byggdes ny gäststallar.

– Tävlingarna här är en fest under vackert väder. Folk kommer och sitter i grönskan på filtarna med fikakorgar och tittar på spännande tävlingar, menar Tomas Larsson som är regionchef för travbanorna i Mantorp, Örebro och Linde.

Sommarens stortävling närmar sig, och är det enda kvällstravet som körs. Övriga är lunch- eller helgtävlingar. Onsdagen den 6 juli med start klockan 18.30 ska nämligen V86 avgöras på Fornaboda, då med Bergslagsloppet som en av höjdpunkterna.

– Sportsligt sett är det den största tävlingen under säsongen, och vi hoppas på runt 3 000 besökare under den kvällen, säger Tomas Larsson.

Bergslagsloppet lär locka riktigt bra hästar med ett förstapris på 100 000 kronor. Samtidigt är V86 även intressant för en bred skara av spelare över hela landet eftersom loppen tv-sänds.

Förutom att försöka pricka in en V86:a kan man även rikta blickarna för spel i lopp 2, utanför V86-kupongen, som är Länspostens lopp.

Både sälj- och redaktionspersonal kommer att finnas på publikplats för att sprida mer kunskap om tidningen och samtidigt ta emot nyhetstips. Passa på att träffa oss där.