Vandringar med drama

Norra Bergens vackra idyll kan vara en plats där det kan hända saker under vandringen. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Kyrksilvret är stulet och det behövs hjälp för att hitta tjuvarna. Jubileumsföreningen arrangerar en dramatiserad stadsvandring i stan under några sommardagar.

Bakom idén och rubriken, Tjuv och rackarspel i idylliska Askersund, står eldsjälar i Jubileumsföreningen med Olle och Margareta Widell i spetsen.

– Jag har själv funderat i flera år på att göra en dramatiserad stadsvandring med teaterscener och medverkan av amatörskådespelare, berättar Margareta.

När hon delgav andra tänkta intressenter sin tanke hakade de på och på turistbyrån blev man heltända på idén när Margareta presenterade den.

Det ena gav så att säga det andra och nu är arbetet i full gång inför sommarens äventyrliga familjevandringar, som väl är nåt helt nytt i Askersund.

Manusgruppen klurar repliker och består av, förutom Olle och Margareta, Lisbeth Johansson samt Martina Rensmo Widlund den sistnämnde som även håller i regin.

Den röda tråden för vandringen är från den verkliga händelsen med den uppseendeväckande stölden av kyrksilvret i Landskyrkan som inträffade1830. Aktörerna ska läsa in manus och senare repetera in de korta scenerna som spelas upp på de platser man passerar i jakten på kyrksilvret.

– Vandringen och händelserna sker i centrala Askersund på gator och bakgårdar.

Det kommer att hända en del saker runt om i jakten på att hitta tjuvarna, avslöjar Margareta.

Men i övrigt är gruppen förtegen om innehållet, så det lär dyka upp en hel del oväntade och överraskande inslag utmed vägen.

Jubileumsföreningen äger projektet men har flera samarbetspartners att luta sig mot.

Askersunds kommun finns med liksom Studiefrämjandet och Region Örebro län. Ett annat stort stöd för genomförandet faller på amatörteaterkonsulenten Tina Ruth från Örebro läns Bildningsförbund med sina kunskaper och kontakter inom området.

Förutom stabsgruppen finns tolv ungdomar från länet och Askersund med i gruppen.

De har fått teater som feriepraktik under några veckor i sommar.

Åtta av dem är anställda av Region Örebro län och fyra har fått jobb av Askersunds kommun

Några vuxna och ungdomar från olika amatörteatergrupper har också engagerats.

Åtta vandringar är planerade, och de sker 18-21 juli, med två vandringar varje dag.

Samtliga utgår från turistbyrån på torget där även bokning av biljetter kan göras. Antingen vid besök eller på visitaskersund.se

– Det kommer att vara ett begränsat antal biljetter till varje vandring så det kan vara bra att boka i god tid, tipsar Margareta Widell.

– Det här kommer att bli spännande och jätteroligt, tillägger Margareta hoppfullt.