Svenska värderingar

Textstorlek:

I lördags var det moderatledaren Anna Kinberg Batras tur att frågas ut i P 1 programmet lördagsintervjun. Intervjuare var Monica Saarinen. Stefan Löfven kör ständigt med sitt favorituttryck ”Den svenska modellen” Moderatledaren har nu lanserat sitt nya uttryck ”Svenska värderingar”. Det borde inte vara kontroversiellt, men det är det uppenbarligen för Monika Saarinen. Hon hävdade att det inte fanns några särskilda svenska värderingar, de omfattades väl av alla andra i världen.

Tyvärr kunde jag inte uppfatta att Kinberg Batra bemötte det. Det hade behövts, därför att Monika Saarinens åsikt är lika felaktig som korrekt i de kretsar, som står för opinionen i vårt land. Det är glädjande att det finns makthavare som reagerar mot den här utslätande alla är likapropagandan.

Jag tänker då till exempel på kultur och demokratiministern Alice Bah Kuhnke. Hon vill skärpa kraven på demokratiska värderingar hos organisationer, som får stöd av skattemedel från svenska staten.

Ministern är mycket tydlig och säger sin debattartikel i DN att medel som ges skall fördjupa demokratin, inte undergräva den. Hon skriver att ett antal organisationer och dess förerträdare har bidragit till ökade motsättningar, ibland med hatiska uttryck. Skattepengar skall inte användas till att organisera hatretorik. Ministern hänvisar till att diskussionen om detta har pågått länge, men att den tidigare regeringen inte tog tag i frågan.

Tyvärr har hon rätt i det påståendet. Orsakerna till det är flera. Det har varit svårt att ta upp även uppseendeväckande händelser, som hedersmord och förtryck av flickor och kvinnor hos grupper av invandrare, som kommit till vårt land. Företrädare från Vänsterpartiet har upprepat påståendet att det inte förekommer några hedersmord. De har i stället pekat på att det förekommer våld också i etniskt svenska relationer. Så då skall vi inte tala mer om det, är syftet.

Det är också så att det är lättare för partier till vänster att ta upp de här problemen. Utspelen möts inte av angrepp från borgerligt håll. Det är inte alls säkert att det utspel, som Bah Kuhnke nu gjort, skulle ha undgått angrepp från vänster om det gjorts av en borgerlig minister. Dessutom är det otvivelaktigt så att det här förnekandet av rent ut sagt kriminella värderingar, som en del av de som kommit till Sverige, inte håller längre

Vi har till exempel kunnat ta del av rapporter om trakasserier på flyktingsförläggningar. Myndigheterna har nonchalerat det som hänt. En del har flytt från förläggningen, andra har förgäves försökt få hjälp att komma ifrån sina plågoandar. Nu har faktiskt Morgan Johansson, som är justitie och migrationsminister sagt ifrån. De som trakasserar skall bort från förläggningen till annat boende. De kan också kunna få klara sitt boende på egen hand. Det är bra att han tagit ställning, men jag tycker faktiskt att han kunde gått längre. Jag menar att de som flytt till Sverige och som trakasserar andra på flyktingförläggningen, borde upplysas om att det påverkar deras möjlighet att få asyl eller uppehållstillstånd. Eller kanske hellre utvisas ur vårt land.

Gerhard Olsson