Premiärkväll med mycket nostalgi

The Spotnicks satte färg i Vretstorpsparken med sitt speciella gitarrsound. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Legendariska instrumentalbandet The Spotnicks landade i folkparken under som de aviserat, sin finalturné. Bandet levererade och fansen, de flesta i övre medelåldern, gungade med och njöt.
Nostalgi även i rotundan där rockabillyband svarade för dansmusiken.

Det är söndag kväll, solen börjar ligga lågt men kastar värmande strålar över folkparken.

Det förbereds för säsongens första kvällsarrangemang, rock´n roll-kväll, och de yttre förutsättningarna ser riktigt bra ut.

Borde vara en kväll som hand i handsken att ladda upp inför måndagens nationaldagsfirande.

Gästartisterna i form av det legendariska instrumentalbandet The Spotnicks har riggaade sin utrustning på stora scenen.

I rotundan soundcheckar vid sjutiden förbandet Jan and The Jammers. Parkens programansvarige Jan Östlund ska både hålla i trådarna och stå på scenen, då som Jan i The Jammers.

Vad är det i nutid som går hem i folkparken?

– Det är alltid svårt att säga, och som arrangör skulle det ju vara bra att veta det, men man får prova sig fram.

– Men det fungerar bra med typ Larz Kristerz, och rockn´roll-kvällarna har gått bra, säger Janne samtidigt som några tidiga gäster anländer.

Det börjar dra ihop sig. Fler och fler passerar vändkorsen och pustar på upp för den branta backen fram till parkens centra.

Klockan nio i rotundan slår Jammers in takten till den första låten och rockkvällen är således igång på allvar.

Det är ännu glest i publikleden men de som är där gungar loss i den ena rockrökaren efter den andra.

Grabbarna i The Spotnicks återvänder efter en matrunda på byn, och legenderna Bo Winberg och Bob Lander slinker in i logen.

Publikantalet ökar en del och det är tydligt att de i första hand kommit för att få njuta av sina idoler, The Spotnicks.

Helge Jakobsson från Tived var en, av just den här äldre generationen, som fångades av bandets speciella gitarrsound, då på 60-talet

– Jag har aldrig sett dem live tidigare. När de nu uppträder så här nära var det bara att ta sig hit, även om jag fått gått från Sannerud, slog Helge fast.

– Sen att få komma till en så suverän park med timmerstugorna och serveringen som ger ett så mysigt intryck, tillade han.

Helge var inte ensam den här kvällen om att ha gitarristvirtuoserna som stora idoler. Finnerödjaborna Arne och Lena Gribing hade inget svårt val när de skulle bestämma söndagsnöje.

Arne blev ”spotnicksfrälst” redan i början av 60-talet när skivan Spotnicks Theme med låten Orange Blossom Special kom ut.

– Jag föll direkt för snabbspelet och det häftiga soundet. Det har fått mig att följa dem i stort sett hela tiden, berättade Arne.

Hustrun Lena har hakat på och tycker att bandet spelar väldigt speciell och bra dansmusik.

– En kväll drog vi från Finnerödja till Grebbestad bara för att vara där och lyssna på dem, minns Lena.

Och Spotnicks levererade i dryga timmen, till publikens stora förtjusning. Från de forna bandmedlemmarna finns bara Winberg och Lander kvar, men soundet är sig likt.

– De infriade förväntningarna och gitarristen Kent Brännlund rev av en mäktig version av Orange Blossom Special. Vi var också imponerade av Stephan Möllers trumsolo, betygsatte Gribing-klanen bestående av farmor, farfar, son och sonson.

Publiken njöt, jublade, gungade loss, sjöng med och aldrig har det väl spelats så mycket luftgitarr i parken.

”Bosse, Bosse,” vrålade en äldre man samtidigt som han ideligen önskade favoritlåtar.

– Jag får tårar i ögonen, det här är så stort, sade mannen med adress till Länspostens reporter.

Spotnicks era med turnéer håller på att ta slut efter 50 år på vägarna. The Final Tour står det på affischerna, men man vet ju aldrig?

Efter spelningen ringlade kön lång för att köpa skivor och få dem signerade av dina idoler.

Men musikutbudet var inte slut denna sköna kväll. I rotundan tog kvällens andra rockabillygäng, Laxåbandet Big Beat Express, över och fyllde parketten med danssugna gäster.

Skymningen föll i den sena timmen men det lyste inbjudande från kioskerna där publiken provade lyckan i lotthinkarna eller stärkte sig med en korv och dryck.

Lotta Schlyter, nyvald ordförande i Föreningen Folkets hus och park hade fattat posto i serveringsbyggnaden.

– Vi i styrelsen tar en del av arbetet med huvudgöromål som entrén, servering och försäljning. Det gör vi tillsammans med andra som ställer upp med ideella insatser för att vi ska kunna genomföra arrangemangen, berättade hon.

Lotta summerade att deras del av tillställningen gått bra och många hade handlat. Men publiktillströmmningen var väl inte riktigt lika bra som man förväntat sig.

– Det är förstås synd att inte fler kommer när man arrangerar något. Vi eftersträvar att ha program där alla åldrar från 18 och uppåt kan vara tillsammans och ha roligt, förklarade Lotta.

Nästa kvällsarrangemang går av stapeln den 30 juli, och då är det danskväll med Larz Kristerz. I september väntar en ny rockkväll som förhoppningsvis lockar storpublik till den vackra folkparken i Vretstorp.