Midsommarmat i sista stund

Lite extra jordgubbar på midsommartårtan skadar inte.
Textstorlek:

Egentligen kan man krångla till maten hur mycket som helst när det ska bli storhelg. Men just till midsommar kan det vara enkelt.

Man klarar sig långt på matjesill, färskpotatis och jordgubbar.

Lägg till några snabbinlagda sillar, minipajer, goda ostar, knäckebröd och ett färggrant grönsaksfat så är buffén fulländad.

De här smårätterna går snabbt att göra.

Agnetha Brolin

Annons:

Recept

Sillpudding

8 portioner

Kalla den här lilla rätten sillpanacotta och det låter genast godare. Påminner om matjestårta, men brödet får man servera som tillbehör.

3 gelatinblad

1 förp femminutressill, 420 g

3 msk senap

1 dl hackad dill

1 dl hackad gräslök

0,5 tsk salt

1 krm svartpeppar

2,5 dl grädde

3 dl gräddfil

1. Lägg gelatinbladen att smälta
i kallt vatten i fem minuter.

2. Häll av sillen och låt rinna av.

Grovhacka och blanda med senap, dill, gräslök, salt och peppar.

3. Koka upp grädden och ta kastrullen från värmen. Lyft upp gelatinet ur vattnet, krama ur lite av vätskan. Blanda ner gelatinet i den varma grädden. Rör tills det smälter. Låt svalna.

4. Blanda sillblandningen gelatingrädden och blanda sedan ner gräddfilen.

5. Häll blandningen i åtta portionsglas, cirka en deciliter i varje glas.

Låt stelna i kylen minst några

timmar, gärna ett dygn.

6. Serverka på buffé eller som förrätt med kavring och skivade rädiosor.

Knäckebröd

Vem hinner baka eget knäckebröd?

Fräscha upp köpt knäckebröd genom att rosta det i het ugn.

Lägg knäckekakorna på en plåt.

Sätt ugnen grillvärme, 175 grader. Sätt in plåten med brödet på översta falsen och rosta ett par minuter på varje sida (se upp så att det inte bränns).

Brödet blir knaprigt och doftar nybakat.

Krämig romsill

Utan sill passar den här såsen utmärkt till grillad fisk.

1 förp femminuterssil, 420 g

1 rödlök

1 liten knippe dill

2 dl creme fraiche

1 burk röd fiskrom, 80 g

1. Häll av sillen och låt rinna av. Skär i centimetr stora portionsbitar.

2. Hackalök och dill fint. Blanda med creme fraiche och rom.

3. Vänd ner sillbitarna. Lägg röran i en snygg burk med lock. Förvara i kyl. Servera direkt ur burken.

Gräslök

och citronsill

Lätta fräscha smaker i en krämig sås. Dekorera gärna sillen med tunna skivor citron.

1 förp femminuterssill, 420 g

2 citroner

1 knippe gräslök (cirka 1,5 dl hackad)

2 dl gräddfil

1 msk majonnäs

1 tsk dijonsenap

salt och svartpeppar

1 Häll av sillen och låt den rinna av. Skär i portionsbitar och lägg upp på ett fat. Pressa saften från en halv citron över bitarna och låt stå medan resten förbereds.

2. Blanda hälften av gräslöken med gräddfilen. Kör med mixer till slät och ljusgrön sås.

3. Blanda i resten av gräslöken, rivet skal av båda citronerna (bara det yttersta gula på skalet), majonnäs, och senap.

4. Vänd ner sillbitarna och smaka av med citronsaft, salt och peppar. Lägg i snygg burk och förvara kallt till servering.

 

Snabba midsommartårtan

8-10 bitar.

Knaprig tårtbotten som görs i rekatfart. Receptet kommer från Hembakningsrådet.

100 g smör

2 dl havregryn

3/4 dl strösocker

3/4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Garnering:

2-3 dl vispgrädde

1 l jordgubbar eller andra bär

i säsong

florsocker

1. Sätt ugnen på 200 grader. Låt smöret smälta i en rymlig kastrull. Rör ner resten av ingredienserna.

2. Platta ut degen till en stor, tunn rundel 20-25 cm i diameter, på bakplåtspappersklädd plåt. Kontrollera storleken med det tårtfat du tänker använda.

3. Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter. Låt flarnet kallna. Lägg det sedan på ett stort tårtfat.

4. Vispa grädden till garneringen och bred över flarnet.

5. Dekorera med bären. Avsluta med florsocker.

Annons: