Jakten på midsommar

Textstorlek:

Midsommar har alltid haft något mytiskt och romantiskt över sig. Vi svenskar är nästan ensamma i hela världen om att fira denna högtid. Här uppe i norr är ljuset och värmen så viktiga att vi verkligen tar chansen att fira sommarsolståndet ordentligt. Det var så viktigt att den nya religionen fann det bäst att kombinera en kristen högtid i samband med denna sommarfesternas sommarfest i hedningarnas norra Europa när Ansgar en gång kristnade Norden.

Mina föräldrar firade midsommar på en loge i Asker tillsammans med vänner. Efter sillen med sina tillbehör var det dans. Jag var nio, tio år kanske och vännernas barn var så mycket äldre och inte med på festen.  Jag var ensam bland alla vuxna. Mina danslärare var min mammas väninnor. Jag blev en ung mästare på foxtrot.

Under tonåren styrdes stegen mot Brevens Bruk eller rättare sagt campingplatsen Röda sand. Där umgicks jag med andra likasinnade under den tre dagar långa och festliga midsommarhelgen. Solvarma tält, campingbord och trangiakök. Det var det universum som gällde under några tonår i samband med midsommarhelgen. Jag kan inte påminna mig ett enda moln på himlen och möjligheterna var oändliga för en kille i tonåren. Discodans och styrdans på två banor vid Lustigkulle där det fanns mycket spännande att utforska för en yngling som hade hela livet framför sig.

I sökandet efter det ultimata midsommarfirandet har jag även käkat blinier i en lägenhet på Trumpetargatan i Örebro, förirrat mig till Sörmland och Småland och följt traditionerna där. Jag har även rest till Grekland där jag helt och hållet glömt bort midsommar.

Sedan slutet av åttiotalet har firandet stabiliserats och jag har efterhand hittat min form för hur ett midsommarfirande skall gå till tillsammans med mina vänner. Samling strax innan lunch som intas i form av sill och alla dess attribut. På senare år har en silltårta smugit sig in på lunchbordet och gett måltiden ytterligare en välsmakande knorr. Ett välformulerat sånghäfte är a och o och efter några års dividerande i sällskapet har häftet nu hittat sin definitiva form med visor som bara det här sällskapet kan sjunga.  

Till efterrätt glass och jordgubbar och ett oförglömligt minne är när min tandläkarvän cyklade två mil med tjugo liter jordgubbar på pakethållaren. Det var ett mirakel att några gubbar blev kvar till oss på festen. Mycket jordgubbar kan det tyckas men med barn och allt har vi under åren varit så många som tio vuxna och tretton barn och då går det åt jordgubbar. Speciellt som eftermiddagens fika ackompanjeras av en gräddig jordgubbstårta. Blir det någon tårta över så försvinner den då min vän, som äter nattetid, mumsar i sig eventuella rester i skenet av midsommarnattens tidiga solstrålar.

På kvällen blir det grill, en svensk tradition som bitit sig fast i svenskarnas medvetande med samma kraft som knott och mygg jagar kvällens grillmästare.

Det är kort sagt ett väldigt traditionellt firande av sommarhögtiden. Klä midsommarstången, dansa ringdans och gå ner till dansbanan på kvällen så till slut gäller det att plocka fram de gamla mästartakterna i foxtrot för en svängom i den ljumma midsommarkvällen.