Fransoserna njuter gäddorna från Unden

Undengäddorna blir till delikata måltider i sydeuropa. Foto: Håkan Argander
Textstorlek:

Lugnås 229 kilo gädda blir till delikata måltider i Tyskland och Frankrike.
Där är de enligt uppgift tokiga i gäddor, säger Christer Johansson i Undens Fiskevårdsförening.

Annons:

Nyligen berättade vi om den stora gäddfisketävlingen i sjön Unden som lockade hela 18 deltagande trollingbåtar med sitt manskap.

76 gäddor som tillsammans vägde 229 kilo blev årets resultat och fångsten tillföll föreningen.

Som vi redan då berättade använder föreningen intäkterna till att skapa bra fiske och vårda fiskbeståndet som finns i sjön.

Gäddorna ”isades” ner i frigolitlådor och hamnade sedan hos uppköparen Lars-Erik Bengtsson som driver Bengtssons rökeri i Lugnås.

– De är väldigt fint hanterade när de kommer hit och har fin kvalitet, intygar uppköparen.

Bengtsson röker till vardags både kött och fisk, men Undengäddorna levererades vidare ner i Europa.

– Jag säljer dem vidare till en grossist i Danmark som i sin tur levererar till Tyskland och Frankrike, berättar Lars-Erik.

Vad Lars-Erik erfar så är gäddorna åtråvärda både på restauranger och hos privata konsumenter.

Gäddpaté är populärt ute i Europa, så just nu kanske det sitter nån tysk eller fransos på någon restaurang och smaskar ljudligt och förnöjt på köttet från en gädda som för några veckor sedan smaskade småfisk i Undens vassiga vikar.

Det ryktas även om att sydeuropéerna använder gäddskinnet som ytlager på skor. Men det är ju en helt annan historia förstås.

Annons: