Bryggkaffe med dopp

Bryggkaffe med dopp i ordets rätta bemärkelse. Centerpolitikern Per-Åke Sörman, badgästen Anita Niva och områdesfixaren Kurt Jantzén prövar vattnet i det nyuppfräschade Norsebäcksbadet. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Nu är det klart för dopp i Järleån vid Norsebäcksbadet. Kommunen har gjort en framtidsinvestering för att lyfta anläggningen.

Det är tidigt på säsongen, men vad gör väl det. Centerpolitikern Per-Åke Sörman är inte sen att dra på sig badbyxorna och hoppa i.

Norsebäcksbadet, där Järleån flyter förbi, är något han som bygdepolitiker verkligen vill värna om.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med kommunens landsbygdsnämnd. De har satsat pengar på badet och jag tycker det är jättefint nu.

En som håller med är badgästen Anita Niva:

– Ett charmigt och mysigt ställe att bada på. Inget stök, rent och snyggt.

Örebro kommuns landsbygdsutvecklare Mikael Ekman månar om sådana här platser.

– Vi skjuter till pengar. Men utan det egna lokala engagemanget blir det inte mycket gjort. Här jobbar man föredömligt från Ervalla byalag, och andra ideella insatser.

Nu har badet fått en fin grillplats, en toalett som sköts regelbundet, bord och bänk för de som vill sitta och fika, nymålad omklädningshytt och toa. Dessutom två stora sopkärl som töms regelbundet av kommunen.

Göran Lindström har engagerats av kommunen som entreprenör med uppdrag att hålla efter gräsmattor och annat, både här och på flera andra badplatser.

– Vi vill ha ett fint bad, vi jobbar stenhårt för det i bygden, säger Kurt Jantzén som är en av eldsjälarna med uppgiften att hålla badet badet fräscht.

Han är personligen på plats var annan dag för att, ideellt, kolla över omklädningsrum, toaletter och annat. Han ser också till att köra in utemöblerna när säsongen är slut. Veden till grillplatsen står han också för, samt att han håller efter vägen.

– En dag förra sommaren så räknade jag till 36 bilar, som radat upp sig här längs gamla riksvägen, som ju numera är badets parkering. Då var det fullknökat på gräsmattan. Och inget busliv, inget klotter, inget stök alls.

– Det är många som kommer hit från både Örebro och Frövi. Och givetvis folk från bygden. Kanotister, som hyr kanot på Blåbandsgården i Vreten, paddlar hit. Jätteroligt.

Varje vår kommer två dykare och kollar botten 100 meter upp- och nedströms. När de gett klartecken kan badet köra igång säsongen.

Per-Åke Sörman:

– Vi drar inga frågor i långbänk i Ervalla byalag, där 14 föreningar ingår. Inte inom företagsgruppen heller. Vi tar snabba beslut, för att hela tiden hålla vår bygd levande, och utveckla den. Badet är en av de pärlor vi värnar om. Om vi vill att hela länet ska leva, då krävs det lokala engagemang. Vi brinner för vår bygd.

Landsbygdsutvecklare Mikael Ekman:

– Jag tycker att byalaget, och företagarna i Ervalla, ska vara stolta över sitt fina bad.