Utegymmet invigdes

Utomhusgymmet vid Lindesjön blev genast populärt. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Lindesjön runt innebar många intressanta stationer för lindeborna. Bland aktiviteterna märktes invigningen av det nya utegymmet, bakom Lindesbergs Arena.

Annons:

När kommunalrådet Jonas Kleber och ordföranden i Örebro läns idrottsförbund, Marie-Louise Forsberg-Fransson, invigde Lindesjöns utegym steg jublet och applådåskorna. Många har välkomnat något liknande, som också blivit vanligt i länets övriga städer.

Flera som Länsposten pratade med ser det här som ett bra alternativ till dyra gymkort inomhus. Och att få vara ute i friska luften smäller högre. Här finns ingen åldersgräns och man behöver inte känna att man inte passar in, var den allmänna uppfattningen.

Vid varje redskap finns kortare instruktioner och bilder på vilka muskler som tränas. Där finns också en uppmaning att lyssna till sin kropp och använda varje redskap personligt. Övningar som passar en person kanske inte är lämpliga för någon annan.

Den här investeringen på cirka 300 000 kronor för Lindesbergs kommun är väl använda pengar. Dels får invånarna en meningsfull fritid och sysselsättning och dels så blir de friskare.

Här finns namn vid varje träningsstation som axel- och bröstpress, mark- och rygglyft, liggande rodd, armgång och hopp. Vidare uttryck från engelskan som chins, dips, situps och stretch. Således får man en ordentlig genomgång av hela kroppen.

Det är ett litet familjeföretag i Knivsta som tillverkar alla utomhusgym, som berikat hela landet sedan 2009. Ja, man levererar faktiskt även till Norge.

Dessutom passade Linde kommun på att inviga en utomhusscen, som passande nog heter Skådeplatsen. Den ligger vid Torphyttebäcken. Scenen kommer användas till många olika arrangemang, både med musik, poesi och annan uppvisning.

Vid Lindesjön fanns olika utställare och bland annat hade företaget Perfect Performance uppvisning av olika typer av robotgräsklippare. I vanliga fall finns det lilla företaget med tre anställda vid Skrinnargatan. Vid Lindesjön stod Jonne Hansson och informerade om de senaste gräsklipparna, här av märket Robomow.

– Prisläget ligger mellan 11 000 och 30 000 kronor för robotklipparna, beroende på hur stora ytor som de ska användas på. Vi har klippare som passar från 400 kvadratmeter till 3 700.

Han berättade också att här är det viktigt med nöjda kunder, eftersom den mesta försäljningen består av rekommendationer. Förutom robotklippare saluför man även fyrhjulingar och elcyklar, plus en del annat.

I Lindesjön kunde ses kanoter som framfördes av sommarklädda besökare. För det var verkligen sommar i luften och årets upplaga hade således verkligen tur med vädret.

Runt sjön fanns 120 företag, föreningar och offentliga verksamheter representerade. Här fanns ABF, Amnesty, Bergslagsspelen, manskören Harmoni, Medborgarskolan, damkören Akvileja, stadens fotoklubb, filmstudio, hembygdsförening, teaterförening och konstförening. Plus många fler, som sagt.

Huvudarrangören Rotary hade sitt tält uppställt centralt, alldeles vid Lindesjön. Där kunde man få information om sällskapets verksamhet. Hillstreet närradio syntes också i vimlet, där de sände livemusik.

Samma kväll gavs barnmusikalen Låtbåten i Lindesbergs Folkets hus. Där medverkade Kulturskolans barnkör, Linde juniorband och Stråkmästarna. Arrangör var Kulturskolan Garnalia.

Lindesjön runt är inget som bara är tillgängligt en majdag om året. Det är en väl etablerad vandringsled om sju kilometer på en stenmjölsbelagd gångväg. I övrigt följer leden grusvägar och gång- och cykelvägar. Man passerar anrika platser som Parkudden, Västantorp och Bullerberget. Här kan man promenera alla årstider.

Projektledare och kommunbiologen Ingrid Andrén har sagt så här om leden:

”Vad skulle strandpromenaden vara om man inte hade trädsiluetten på Parkudden och åkrarna vid Västantorp att vila ögonen på. Det är just det mötet mellan stad och land som gör det så spännande.”

Annons: