Släpp båtarne loss!

När detta läses har Hans-Ove Norén nyligen lämnat Hjälmare torrdocka för hamnen i Örebro. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Liden, Gustaf Lagerbielke och Tor har ända tills igår varit inspärrade i Hjälmare docka, men nu har de äntligen fått lufta sig. Eller vattna sig, kanske passar bättre in i sammanhanget.

till hamnplan i Örebro, och Länsposten hade följt delar av hans arbete i Hjälmare docka.

– Jag går in hit för en bottenbesiktning ungefär vart femte år, säger båtägare Norén.

Numera bortgångne Åke Norén var Hans-Oves farbror, som har styrt många fartyg på Hjälmaren.

– Själv fick jag följa med och jobba på en tankbåt som tolvåring, så jag börjar också få en del erfarenhet från båtlivet.

Hans-Ove har nu sålt sitt företag i VVS-branschen och kan ägna sig på heltid åt sin hobby med båtar.

Sedan 2008 är han ägare till passagerarbåten Liden och är också med i styrelsen för samverkan i Östernärke, när det gäller Hjälmarfrågor.

– Mitt mål är att så många örebroare som möjligt ska kunna få ta sig en tur ut på Hjälmaren. Jag har märkt att en sjöresa tilltalar alla åldrar, där dock de yngre mer fascineras av själva slussningen.

Det här med passagerarbåtar på Hjälmaren har en lång tradition. Förutom Örebrobåtarna I, II och III kom småbåtarna Kajsa Warg, Pliggen och Sylvia. M/s Linnéa, Gustaf Lagerbjelke och Liden är andra mer sentida.

– Jag gör min premiärtur den 6 maj då ÖSK Bandy har chartrat den för att fira att de hängde kvar i allsvenskan. Då blir det en räktur med musik.

Sedan kommer Hans-Ove köra dagskryssningar alla helger i maj fram till mitten av juni. Dessutom alla dagar från 30 juli fram till 21 augusti. Det är kortare turer på drygt en timme.

Hur långt ut på Hjälmaren kommer man då?

– Vi går ut på sjön en bit så man ser slotten Myrö och Hjälmarsberg.

Dessutom kommer det finnas monitorer med en film som upplyser om olika turistmål och vad man kan se från båten.

Förutom dessa tider är det charter som gäller. Liksom tidigare år kommer Hans-Ove ha speciella fotbollsresor, där man på tv-monitorer kan följa Sveriges EM-matcher i sommar.

Hjälmare docka, som båten lämnade igår, är en torrdocka i anslutning till Hjälmare kanal. Själva kanalen har sitt ursprung från 1600-talet, men torrdockan är från 1829. Här fanns även ett varv sedan tidigare.

Den första helgen i juni är det stor fest då alla ägare till fritidsbåtarna samlas för att lägga i sina farkoster.

Men redan igår kunde alltså Hans-Ove Norén med fler travestera Birger Sjöberg och brista ut:

”Släpp båtarne loss, det är vår!”