Romandebutant från Nyhyttan

Marianne brinner för fredsfrågor

Marianne Freyne-Lindhagen är författare med mera. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

Författare, bildkonstnär, sociolog och med ett förflutet vid Örebro Universitet. Så kan man mycket kort beskriva Marianne Freyne-Lindhagen.

Annons:

Marianne Freyne-Lindhagen är lite av en mångsyslsare, konstnär och författare. Hon är aktuell med boken Utkanten. Hennes första roman. Hon har tiidgare gett ut noveller, diktsamlingar och bildböcker.

Marianne bor halva året i en lägenhet i Örebro och andra halvan, vår och sommar i den lilla byn Nyhyttan, utanför Nora.

Marianne är född på Skrubba, en kriminalanstalt för pojkar som låg cirka 1 1/2 mil söder om Stockholm. Här bodde hon sina första femton år. Pappan arbetade först som lärare på skolhemmet. Sedan blev han rektor för hela anstalten skol-och yrkeshemmet Skrubba som var känd för en ny mer humanitär pedagogik.

– De yngsta pojkarna fick skolundervisning och de äldre fick utbildning inom skrädderi, snickeri, makanik, trädgårds-och jordbruksarbete. Eleverna fick möjliget att meritera sig och avlägga gesällprov. De yngsta var mellan 10-15 år och de äldre var 16-18 år. Skrubba var som en liten by där jag kände mig hemma, berättar Marianne som har en syster som är åtta år yngre.

När Marianne skulle börja småskolan fick hon åka buss till Skarpnäcks folkskola i söderförorten Enskede i Stockholm. Mötet med staden var en främmande och lite skrämmande miljö. I Mariannes ungdom var hennes dröm att ägna sig åt något konstnärligt inom teater eller konst eller bli författare.

Redan under uppväxten hade pappan slagit fast att Marianne skulle gå den akademiker och få ett yrke med ”status”. Han kom själv från ett mycket fattigt hem där fem barn och två vuxna bodde i ett rum och kök.

Marianne började läsa och tänkte först bli läkare.

Vilken inriktning inom läkaryrket ville du ha?

– Jag ville bli psykiatiker och läste först sociologi för att komma in på läkarlinjen. Men jag ändrade mig och mitt huvudämne blev sociologin inom vilket jag blev lärare och migrationsforskare. Jag disputerade på en avhandling om syrianska kvinnor i Sverige.

På 1970-talet flyttade Marianne och hennes familj till Nora. Hon fick en tjänst som sociolog på det som då hette Örebro Högskola. Där blev hon kvar till pensioneringen.

Det innebar att hon hade tjänsten mer än 20 år. 1990 köpte Marianne ett nergånget hus i Nyhyttan som hon lät rusta upp och där hon har sin ateljé.

– Jag blev genast förtjust i huset, det ligger i skogskanten och vid sjön Björkens och med utsikt över Rastälven. En björkallé som leder upp till byn och miljön påminner mycket om Skrubba. Jag tycker om att vistas ute i naturen och skogen känns för mig som en hemvist..

Marianne är ordförande i Svenska Freds lokalavdelning i Örebro. Hon har många olika intressen som fotogrfi, måleri och skulptur och har haft utställningar som i Lindesberg och Örebro med fler platser. Varje år deltar hon i Ljusstråket i Nora.

De senaste åren har hon skrivit färdig romanen Utkanten. Hon har skrivit sedan tidig ungdom och skrivbordslådan är välfylld. Tidigare har hon gett ut diktböcker, fotoböcker och noveller.

Vad handlar boken om?

– Romanen bygger delvis på mina personliga upplevelser under barn-och ungdomstiden, men också på möten som vuxen med människor i social utsatthet. Jag försöker skildra människor i samhällets olika skikt och klassmässiga positioner. Personerna i boken bär spår av mig själv och människor jag stött på men mycket är också hämtat ur min fantasi.

Bokens titel Utkanten valde jag för att den handlar om människor i samhällets sociala utkant och också fysiskt bor i stadens utkant, säger Marianne som börjat skriva på en uppföljare som hon hoppas ska bli klar nästa år. Boken Utkanten har Marianne Freyne-Lindhagenhar gett ut på Strandkullen förlag som hon startat och driver i egen regi.

Annons: