Hög tid för tårtkalas

Studenttårta för många.
Textstorlek:

​I maj och juni finns många anledningar att fira med tårta. Högtiderna avlöser varandra och kanske stundar kaffekalas redan nu till pingsthelgen.

Annons:

I vår och försommartid brukar kalasen dugga tätt.

Konfirmation, bröllop, student, nationaldag och olika avslutningar ska klaras av under några intensiva veckor.

Och när det firas är tårtan ett givet inslag. Vare sig det är en klassisk gräddig skapelse med frukt och bär, en chokladstinn eller täckt med sötseg maräng, så sätter den garanterat guldkant på festen.

Det finns en tårta för alla smaker och tillfällen.

På dagens matsida bjuder vi på fyra varianter, läckra för såväl öga som gom.

Recepten är 

framtagna av Dansukker.

 

Rosa prinsesstårta

Tårtbotten:

4 ägg

2 dl strösocker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Vaniljkräm:

2 dl mjölk

2 äggulor

1/2 dl vit sirap

1 msk potatismjöl

1 msk vaniljsocker

4 1/2 dl vispgrädde

Jordgubbssylt

Garnering:

500 g mandelmassa

3 dl florsocker

1/2 dl vit sirap

röd hushållsfärg

1. Sätt ugnen på 175 °C. Smöra och bröa en rund form som är cirka
22 cm i diameter.

2. Vispa äggen och sockret pösigt.

3. Blanda mjölsorterna med bakpulvret och vaniljsockret.

Vänd ner i äggsmeten. Häll upp
i formen.

4. Grädda prinsesstårtan på galler
i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Låt vila i formen i fem minuter. Stjälp upp kakan på galler och låt svalna.

5. Vispa samman alla ingredienserna till vaniljkrämen, utom vaniljsockret och vispgrädden, i en rostfri kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknat. Tillsätt vaniljsockret. Låt svalna.

6. Vispa grädden och blanda ner i den kalla vaniljkrämen.

7. Dela bottnen i tre bottnar. Bred sylt på två av bottnarna. Fördela hälften av vaniljkrämen på två dessa. Lägg samman bottnarna.
Bred till sist resten av vaniljkrämen uppe på och runt om tårtan.
Lägg det mesta av vaniljkrämen
mitt på bottnen så att tårtan blir ”bullig”.

8. Blanda mandelmassan med florsockret och sirapen. Färga den rosa med röd hushållsfärg.

9. Kavla ut mandelmassan mellan plastfolie, till en tunn, rund platta som täcker hela tårtan. Klä in tårtan med denna. Pudra tårtan med florsocker.

 

Mockaglasstårta med bär och chokladsås

Pajskal:

150 g havrekex

100 g hackade hasselnötter

3/4 dl rörsocker strö

125 g smör eller margarin

Glass:

3 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker

3 äggulor

1/2 dl florsocker

1-2 rör Nescafé espresso

1/2 dl vit sirap

Sås:

1 msk smör eller margarin

2 msk kakao

1 msk cane syrup

3 msk rörsocker strö

1 msk vaniljsocker

1 dl grädde

Tillbehör:

1 liter färska bär

1. Krossa kexen och blanda dem med nötter och rörsocker i en skål. Smält matfettet och blanda ner i skålen. Tryck ut kexmassan i botten och på kanterna i en form. Ställ i kylskåp.

2. Vispa grädde och vaniljsocker till fast skum i en skål.

3. Vispa ägg och florsocker lätt och luftigt i en annan skål. Tillsätt espressopulvret och sirapen och vispa tills det löst sig. Vänd ner grädden i äggsmeten. Häll smeten i formen. Frys pajen i minst tre timmar.

4. Smält matfettet till såsen i en kastrull och tillsätt kakaon. Blanda i övriga ingredienser och koka upp.

Servera tårtan med chokladsåsen och färska bär.

 

Studenttårta
i långpanna

Cirka 25 bitar

Botten:

750 g mandelmassa

375 g smör eller margarin

6 ägg

1 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:

500 g färska eller frysta jordgubbar

1 dl vatten

2 dl gelésocker multi

Garnering:

1/2 liter vispgrädde

2 msk vaniljsocker

3 liter färska jordgubbar

1. Riv mandelmassan grovt. Tillsätt matfettet och vispa tills det är slätt. Tillsätt äggen och mjölet. Bred ut smeten i en långpanna med smörat bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 25 minuter. Låt svalna.  Dra av bakplåtspapperet och lägg kakan på serveringsfatet.

2. Hacka jordgubbarna och blanda med vattnet och gelésockret och koka i en halv minut. Bred ut jordgubbsmoset på bottnen.

3. Vispa grädden och vaniljsockret till fast skum. Bred eller spritsa ut grädden ovanpå jordgubbsmoset. Garnera med jordgubbar.

 

Exotisk frukttårta 

3 ägg

1 dl fruktsocker

3/4 dl vetemjöl

1/2 dl grahamsmjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Fyllning:

200 g Philadelphia cheese

1/2 dl crème fraiche

2–3 msk fuktsocker

1 tsk vaniljsocker

Garnering:

färska bär och frukter

1. Sätt ugnen på 150°. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant.

2. Vispa ägg och socker pösigt.

3. Blanda samman de torra ingredienserna vetemjöl, grahamsmjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ner i äggsmeten. Häll smeten i formen.

4. Grädda den exotiska frukttårtan mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.

5. Blanda samman ingredienserna till fyllningen och bred över frukttårtan. Garnera med frukt och/eller bär.

Annons: