Här finns lånetoppen

Kumlaborna är flitiga boklånare. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

I Kumla lånar man åtta böcker per invånare och år – bäst i länet!
Dessutom gör varje Kumlabo i snitt nio-tio biblioteksbesök per år. Bäst i länet även där.

Annons:

Kumla har inte bara länets – menar många – mest futuristiska, interiört vackraste och häftigaste bibliotek. Kumla toppar även utlåningsligan. Både barn och vuxna lånar många böcker.

I snitt lånas runt åtta böcker per år och kommuninvånare. I snitt lånas även 20 barnböcker per år och barn.

Utan tvekan är det länets mest utnyttjade bibliotek, utslaget per invånare i kommunen. Men med tanke på att kommunen satsar mer pengar per invånare än någon annan kommun i länet, så är det väl så det ska vara.

Men för att ytterligare framhäva Kumlas storhet här, så besöker alltså invånarna, i genomsnitt, sitt bibliotek nio-tio gånger om året. Mest i länet. Inte bara det – det här är klart över riksgenomsnittet.

Vad är förklaringen till den här bokhaussen i Kumla? Så här svarar kulturchefen Gertrud Åstrand:

– Det finns flera förklaringar. En är att vi har väldigt många utåtriktade aktiviteter i biblioteket. Det snurrar hela tiden här av utställningar, barnteater, föredrag och så vidare. Och då är min tro att när folk väl är här så blir de även inspirerande att låna och läsa.

– Dessutom har vi stora fina lokaler, vi har öppet 63 timmar per vecka och vi har öppet veckans alla dagar – undantag vissa röda dagar som julafton och liknande.

Svensk Biblioteksförenings generalsekreterare Niclas Lindberg lovordar Kumla:

– Ett aktuellt och bra utbud av litteratur och god tillgång på personal är avgörande. Detta hittar vi i Kumlas bibliotek.

I utlåningslagret finns nu, efter nyligen genomförd genomgång och utrensning av gamla böcker, runt 110 000 volymer. Förra årets köptes 6 300 nya böcker in. Kommunen satsade förra året drygt 12 miljoner på biblioteksverksamheten.

– Men vi får kämpa som alla andra, inget flyter på av sig självt. Jobba stenhårt, är vad som gäller. Det går upp och ner.

– Och i hela Sverige står biblioteken inför utmaningen att få folk att läsa mer. Tufft, men utmanande och roligt arbete.

Annons: