Handskakning ingen skitsak

Textstorlek:

En skitsak. Så uttrycker en del av dem jag pratat med (med prat menar jag skrivande, eftersom det sker mestadels på Facebook) när det gäller Yasri Khans vägran att skaka hand med en kvinnlig reporter. Redan när det hände kände jag att det var något allvarligt fel på resonemanget han förde. Att skaka hand med en kvinna var för intimt, men det hade inget med bristande respekt att göra påstod han. Tvärtom var hans sätt att hälsa mera respektfullt.

Här får jag lust att ställa mig upp och skrika. Vad menar karln? Har han så fruktansvärt svårt att kontrollera sin lust att han blir upphetsad av att ta en kvinna i hand? Förmodligen skulle han svara nej på den frågan. Men vad menar han då? Jag kan inte få det till annat än att han säger att både kvinnor och män är i första hand sexuella varelser som måste akta sig för att komma varandra för nära för att inget förbjudet ska råka ske. Det blir så många följdfrågor att det är svårt att hålla ihop det. Kan hans söner och mina döttrar leka med varandra? Kan de åka på skolresa, till badhuset, gå på samma födelsedagskalas? Kan han och jag dansa vals med varandra? Kan vi vistas i samma träningslokal? Kan vi gå på samma kick-off på arbetsplatsen, tänk om de hittat på någon tokig lek där man måste röra vid varandra? Kan han ge sina vänner en varm kram om hen är ledsen eller sörjer? Han är ju född i Sverige och borde ha även kvinnliga vänner.

På bara en generation riskerar vi att riva ner det som vi i Sverige byggt upp vad gäller jämställdhet om vi accepterar religiösa normer som inte passar i ett demokratiskt samhälle och kanske till och med försvarar dem som ett ”personligt val i ett liberalt samhälle”. En mycket modig kvinna, Soheila Fors i Karlskoga, skrev på sin Facebooksida i samband med Yasri Khans vägran ett inlägg som fick nästan tiotusen delningar och flera tusen kommentarer. Här är ett utdrag:

”Efter många år i Sverige så vet jag att man kan ha en djup diskussion eller dela en kopp kaffe med en man utan att det för ett ögonblick handlar om sex. I Sverige är vi människor…. Eftersom ni inte kan hantera er sexualitet så vill ni tvinga på andra era murar. Problemet är inte vi som kan ha många olika slags relationer mellan människor. Problemet är ni som fostrats till en social störning, en könsfixering som gör att sex blir den enda möjliga relationen.”

I kommentarerna och diskussionerna i inläggets följe är det många som pratar, långt ifrån enbart svenska kvinnor och män. Soheila har en stor vänkrets där många är muslimer med olika inriktningar. Soheila själv vänder sig tydligt mot islamister, inga andra. Tyvärr kan man i kommentarerna hitta belägg för att många muslimska kvinnor i Sverige inte kan ta del av det paradis för kvinnor som de hoppats på. De hoppades slippa könsstympning och bortgifte av sina små döttrar. De hoppades slippa dölja ansikten och misshandel. De hoppades på en lagstiftning som gav dem skydd, men det visar sig att i förorterna florerar fortfarande detta – bakom lyckta dörrar.

Yasri Khan tycker att reaktionerna som följde på hans vägran är islamofobi. Det är lätt för honom att säga. Han kan ju välja hur han vill göra. Men för alla kvinnor och flickor som inte får eller kan välja, det är för deras skull som vi måste säga nej till religiöst baserade dumheter.

Titti Hansson