Flytt för romer efter 20 år

Diana Taikumer tvingas se på när Örebro kommun lastar in familjens bohag för en flytt till Mosåsvägen.  Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

I mars berättade vi om familjen Taikumer på Gamla vägen i Örebro. De hade då ett vräkningsbeslut liggande över sig, men fick respit till i maj. I måndags var det obönhörligen flyttdags.

Annons:

Systrarna Doris och Diana Taikumer och deras mor Maj-Lis var tvungna att flytta efter 20 år i den röda stugan på Gamla vägen.

– Det här känns inte klokt, vi hade helst velat bo kvar. Det är jobbigt för vår gamla mor med denna omställning på äldre dagar, menade Diana.

– Vi har betalat över en miljon i hyra under de här åren, så nog tycker man att vi borde vara förtjänta att bo kvar.

Doris berättade att enligt en man på Cramo, som var med och byggde upp stugan, så har den inte kostat kommunen många kronor, eftersom materialet kom från soptippar.

– Anders Nyberg på kommunen sa att om vi köpt huset från början hade det varit ett annat läge. Men vi fick aldrig något sådant erbjudande.

Det är alltså Anders Nyberg på Örebro kommuns exploateringsenhet som ytterst sagt upp familjen sedan något år tillbaka. Anledningen är att kommunen här exploaterar hela området för företag och industrier. Familjen Taikumers bostad har legat inklämd mellan företagen Ricoh och Örebro Byggservice.

– Det är sagt att detta område inte ska innehålla bostäder, men snett mitt emot finns tre bostadsvillor, som får vara kvar, fortsatte Doris.

Örebro kommun med Anders Nyberg i spetsen har försökt hitta lämpligt ersättningsboende och nu bar flyttlasset av till Mosåsvägen, söder om staden.

– Kommunen har ändå lovat oss att de ska flytta stugan till någon annan tomt i Adolfsberg, nära naturen. Så förhoppningsvis blir Mosåsvägen bara ett tillfälligt boende.

Där är trafiken betydligt mer intensiv än den varit på Gamla vägen och systrarna är oroliga för hur deras gamla mor ska klara den nya omgivningen.

– Hon har dåligt hjärta och dåliga lungor. Vi är bekymrade för hur hon ska reagera på avgaserna, sade Doris.

Däremot är det ingen fara för de närliggande kraftledningarna. Professor Lennart Hardell har varit där och konstaterat att värdena ligger långt under riskzonen.

Med vid familjen Taikumers flytt var även diakonen vid Nikolai församling, Johan Sobelius.

– Vi vill gärna vara ett stöd för människor i särskilt utsatta situationer. Vi vill finnas där för att de ska ha någon att resonera med. Jag hoppas verkligen att det ordnar upp sig för familjen Taikumer.

Annons: