Att demonstrera mot sig själv

Textstorlek:

Eftersom tidningen inte kommer ut på Kristi Himmelfärdsdag så har det gått lång tid sedan jag skrev senaste krönikan.

Första maj har kommit och gått. Socialdemokraterna har genomfört sin största helg på året. De skickade ut en mall från centralt håll om vad deras talare skulle och fick prata om. Det stod till och med hur långt det skulle vara. Närmare bestämt 27 minuter, vilket låter väldigt långt. Varje lärare vet att elever inte orkar lyssna aktivt så länge, så det kan säkert inte förstamajbesökare heller. Talet skulle börja med punkten Oron och otryggheten. Gissa hur Donald Trump får sina röster i USA? Ja, inte för att han säger att de bor i världens bästa land. Nej, han skrämmer folk med farliga muslimer, mexikanare och Barack Obama. Är Socialdemokraterna beredda att ta till liknande metoder? Ja, Stefan Löfvens tal i Göteborg innehöll en hel del skrämsel om hur klyftorna ökat. Han började med en svårbegriplig liknelse om att 67 människor i världen äger lika mycket som tre och en halv miljard människor. Men hur många tycker att det är trovärdigt att en politiker står på en låginkomsttagares sida när det inte är valår? Man kan väl bara kolla upp hans egen och hans stabs månadslöner. Det är också förstås Alliansen som rivit ner välfärden i Sverige. Det låter som om S suttit i opposition i åratal, inte som om att de sitter i regering.

Trogna socialdemokrater demonstrerar första maj på något sätt mot sig själva. Det är märkligt. Jag har all respekt för att man firar arbetarrörelsens dag. Den är en viktig del av vår historia och har skapat välfärd och jämlikhet i Sverige. Men att de låtsas som om de är i opposition fast de nästan aldrig varit det tycker jag är lite konstigt. I länet gjorde radion nedslag lite här och där och pratade med deltagare. Så gott som allihop påpekade att det var ”sååå synd att inte fler ställde upp” och att det var så lite folk i tåget. Kanske fler än jag, särskilt det uppväxande släktet, också tycker att det är onödigt att demonstrera mot sin egen regering om man nu är socialdemokrat.

Under tiden demonstrerade nazistiska NMR i Borlänge. Polisen förstärkte med extra personal från övriga landet och har aldrig förr haft en så stor insats på en kort tid, sade Tomas Hellgren, stabschef vid polisen Dalarna. Transportstyrelsen införde ett tillfälligt flygförbud över Borlänge under dagen för att undvika så kallade drönare över demonstrationerna. Alla lösa papperskorgar togs bort i centrum för att man inte skulle riva loss dem och slå varandra med.

Är det bara jag som tycker att det är märkligt att de får tillstånd att demonstrera? I demonstrationen skrek man: Ut med packet! Hets mot folkgrupp är förbjudet enligt lag. Om Stefan Löfven verkligen bekymrade sig över oron och otryggheten i landet borde han i sitt tal ha utlovat hårdare lagar och skärpt kontroll mot både hedersvåld, rasistiska aktioner samt utökade resurser till polis och väktare för att cirkulera runt flyktingboenden. Dessutom borde aktioner som man vet kommer att kosta skattebetalarna stora resurser i form av extrainsatser förbjudas.

Fast det är klart – då måste vi även förbjuda fotboll.

Titti Hansson