Nu står ridhuset klart i Släte

Regina Fallberg gör tummen upp för ”sitt” ridhus. Sambon Samuel Eriksson, med sonen Liam på armen, har lagt ner mycken tid och kraft under byggnationen. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Regina Fallberg strålar av glädje. Projektet med att uppföra ett eget ridhus för hennes verksamhet i företaget Stall Släte är i hamn.
På lördag håller hon officiell invigning.

Annons:

I september förra året berättade Länsposten om Regina Fallbergs beslut att investera och bygga ett ridhus hemma på gården i Släte.

En ung kvinnlig företagare som drömde om att utveckla sitt företag. Detta med en fast övertygelse att landsbygden ska växa, att folk ska våga flytta ut och bo på landet.

– Jag vill vara med och gynna Askersund kommun, och även andra i närområdet, sade Regina i september inför byggstarten.

På gården står nu ”hennes dröm”, ridhuset, klart. Nu kan företaget, Stall Släte, erbjuda helt andra förutsättningar för träningen än tidigare,

Men det har förstås inneburit många timmars arbete och slit för att ridhuset skulle bli verklighet.

Tidsplanen hölls i stort sett och budgeten likaså.

– Det är tack vare allt eget arbete som vi kunnat hålla ner kostnaderna, påpekar Reginas sambo Samuel Eriksson.

Hela bygget har bekostats med eget kapital. Eftersom hon redan före byggplanerna startat eget företag kunde hon inte få nystartarstöd.

Inte heller hos Länsstyrelsen, Region Örebro län eller andra fonder fanns bidrag att söka.

Men viljan att utveckla verksamheten var så stark att familjen ändå vågade sig på en satsning trots höga investeringskostnader.

Samuel har dragit ett stort lass i arbetet, där förstås även Regina fått rycka in och visa musklerna.

Markberedning, gjutning av plintar och andra förberedelser gjordes innan den gigantiska stålstommen med takstolar kunde resas i slutet av november. Som tur var så avvaktade man lite med takläggningen på grund av blåst som senare kulminerade med en höststorm.

– Vi köpte alltså hela konceptet med ett färdigt skal. Sedan snickrade jag och brorsan Martin den invändiga sargen runt ridbanan, förklarar Samuel.

Själva ridbanedelen är klar och just nu är stenmjöl underlag på ridytan.

– Sen ska det på ett ytlager till med fibersand, men först måste nuvarande underlag sätta dig ordentligt, säger Regina.

En yta efter ena kortsidan ska senare bli till en läktare och där ska också finnas ett fikarum.

Man kan inte ta miste på Reginas glädje över att nu vara helt oberoende av väderleken för att erbjuda eleverna ridträning.

– Första dagen jag gick in där med mina elever så bad jag dem stanna och lyssna efter ljudet på taket. Då hörde vi regnet, och jag kände en tacksamhet att lektionerna nu kunde hållas utan att vi blir blöta.

Som sagt verksamheten är igång, och den har även breddats med trail- och dressyrträning en gång i månaden.

– Många kopplar bara mig till träningarna, men vi tar även in andra tränare.

I de nämnda grenarna tar således Regina hjälp av kunniga tränare inom området. Anders Brinning sköter trailträningen och Maria Storm tar sig an dressyren.

– Det här är två träningsformer som jag vill att fler ska få upp ögonen för och komma hit och delta i. De är öppna för alla med egen häst eller om man vill låna en för att vara med, påpekar Regina.

I dag har Regina runt 80 ridelever i veckan, och fler lär det bli.

– Det ringer nästan varje dag. Nya intresserade som vill komma, säger hon.

Hennes intryck och känsla är att intresset för ridsport växer, och att man vill lära sig mer än bara ridning. Om hästar, skötsel, foder och olika kostnader.

Upptagningsområdet växer också, många verkar trivas med Regina och hennes verksamhetsutövning.

– Jag har en grupp äldre från Örebro som åker ner hit varje vecka för att rida. De är så positiva och glada när de får vara med här.

Den positiva utvecklingen har medfört att hon nu även har en deltidsanställd ”hjälpryttare”.

Det är Linnéa Björk, utbildad hästskötare, som jobbar kvällar och helger hos Regina.

– Linnéa har varit praktikant hos mig tidigare. Hon kan rutinerna, känner hästarna och är bra på att ta hand om barnen. Det kan inte bli bättre, menar Regina.

– Jag skulle förstås helst vilja jobba heltid med hästar. Jag bor i Nyckelhult här i närheten och trivs jättebra hos Regina. kontrar Linnéa.

Nu laddar de och förbreder inför lördagens invigning av ridhuset.

Klockan 11-15 pågår evenemanget med bland annat uppvisningar och gratis ponnyridning.

Då lämnar Regina även information om ridskolan, planerade ridläger och turridningen.

–Absolut är det här med eget ridhus en dröm som gått i uppfyllelse, och som underlättar allt arbete i ridverksamheten, men även min egen träningen med mina egna hästar, understryker Regina Fallberg.

Björn Palmqvist

Annons: