Kosläpp på Kvinnersta

Att se lyckliga, nytutslåppta kor som tumlar runt och vältrar sig brukar locka folk. Kon på bilden har dock inget med Kvinnersta att göra. Foto: Henrik Östensson
Textstorlek:

Nu är det åter kosläpps-säsong. Kvinnerstaskolan bjuder in till kosläpp och en dag med en massa olika aktiviteter den 11 maj.

Som på så många andra platser i landet är det Arla som står för arrangemangen runt själva kosläppet. Företagets inblandning innebär exempelvis att det bjuds på mjölk och färska bullar.

– Det är ju bra om man har bullar och mjölk så det räcker åt alla, därför kan man gå in och anmäla sig på deras hemsida, berättar Björn Ekedahl, rektor.

Speciellt inbjudna till dagen är Örebro kommuns förskolor samt första till tredjeklassare.

– Det har funnits ett visst intresse från förskolor att komma hit, klappa djur, titta på djurungar och liknande. Därför har vi tidigare ordnat något som kallas Kotte-dagen. Nu kombinerar vi den med ett kosläpp, fortsätter Björn.

Det kommer dock att finnas fler aktiviteter. Vid ridhuset och hästinriktningen kommer det att finnas möjlighet att klappa hästar, åka med häst och vagn och kanske rida. Djurvårdsprogrammet kommer att hålla öppet, där finns alla möjliga djur att klappa, inte minst kaniner.

– Även skogsprogrammet kommer att ha olika aktiviteter. Det blir lite olika stationer med aktiviteter på området.

Många skolelever som slutar nian har valt till gymnasiet redan.

Bygg och anläggningsprogrammet på Kvinnersta har betydligt fler sökande än de 24 platser man dragit gränsen vid.

Lite mer varierande är det med antalet sökande på Naturbruksprogrammet, som numera innefattar allt från djurvård, via hästar till jordbruk och skogsbruk, i olika inriktningar.

Hästinriktningarna och djurvårdsinriktningarna har gott om sökande.

Jordbruksinriktningen har i dagsläget tio sökande. Det räcker för att köra inriktningen som vanligt nästa år.

Lite värre är det med skogsinriktningen. I skrivande stund har skogsinriktningen bara fem sökande.

– Det gör att vi fortfarande inte vet om vi får köra skogsinriktningen för förstaårselever nästa år. Gymnasienämnden fattar beslut om en eventuell stängning den 18 maj.

De som går andra och tredje året på skogsinriktningen påverkas dock inte.

– Det blir en andra valomgång den 16 maj, för elever som inte fick sitt förstahandsval, eller som vill välja om. Nu är vi ute på skolor för att påverka dessa att välja vår skogsinriktning, säger Ekedahl.

Han poängterar att skogsinriktningen har en stor fördel.

– Många av de som går skog får jobb Inte alla gymnasieinriktningar kan skryta med det, avslutar han.