Hjul på sommartorpet

Snart packat och klart. Hustrun Birgitta ivrade för ett ombonat ”sommartorp” på hjul. Maken Lennart skred till verket och nu står det vackra hemmabygget klart. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Ska man på en traktor skaka runt till utställningar och andra besöksmål så bör man ha nära till bekvämligheter.
Det har Lennart Nordqvist förstått, och nu har han ”sitt hotell” kopplat till dragkroken på traktorn.

Traktorentusiasten och allkonstnären Lennart Nordqvist i Luckebo Höglunda är ingen pensionär som sitter hemma och gnäller i brist av sysselsättning

– Jag skapar egna jobb. Det är min filosofi, och oftast känner jag brist av tid, säger han.

Men att sitta inne och lösa sudoku eller korsord är dock inget han trängtar efter.

– Jag vill mickla med händerna, vi har alla våra olika böjningar. Jag är väl en person av den udda sorten, konstaterar han med ett glatt skratt.

Nä, istället är det inne i verkstan hemma på gården som han likt en uppfinnarjocke ger sig på olika projekt.

Där lyser flitens lampa ut genom fönstren. Främst kanske under den mörka vintertiden då inte så mycket annat av gårdssysslor pockar på.

Och uppslagen till nya skapelser står på kö i hans tankebanor, och oftast blir de till verklighet med verktygen i händerna.

Den gångna vintern var inget undantag. Men uppkomsten till det projektet svarade hans hustru Birgitta för.

– Jag tyckte det såg för jäkligt ut när han kom farande med världens finaste traktor och efter den en husvagn av äldre modell.

– Då sa jag att han skulle bygga nåt som var finare och passade bättre till dragfordonet, förklarar Birgitta.

Birgittas morbror har en rastkoja på hjul, och nåt liknande tyckte hustrun att Lennart skulle kunna tillverka.

Sagt och gjort. Lennart klurade, vässade verktygsarsenalen och skaffade material från olika håll, och så var vintersysslan räddad där inne i verkstaden.

Eget virke i skogen, egen såg och hyvel var förstås en bra början när det rullande torpet i trä skulle börja ta form.

Underredet i järn har han smitt ihop efter egen konstruktionsidé och försett med boggihjul.

Alla snickerier har han gjort själv, med ett stort mått av finurliga lösningar för att få ”sommartorpet” så funktionellt som möjligt.

– Min käre granne Lars-Göran Björkegren har justerat den inköpta dörren åt mig, och Per-Arne Larsson har monterat det elektriska. Det är det enda jag haft hjälp med, berättar Lennart.

Nu, tre månader efter byggstarten, är det bara lite finjusteringar som ska göras. Lennart öppnar skåp och andra inbyggda utrymmen. Han visar och berättar hur han tänkt, och det finns en genial tanke bakom allt.

På utsidan sitter elskåpet med 12 volt-systems batterier som förser vagnen med ström, och som laddas genom traktorn under färd.

I ett annat skåp på verandan finns anslutningen till vanlig elström. Inne i vagnen i ett hörn har han placerat en liten köksdel med kylskåp. Men matlagningen ska ske under taket på verandan.

– Jag vill inte ha matoset inne i vagnen, så käket får lagas på gasolplattan jag har inbyggd intill dörren. Där har jag också rinnande vatten från en kran i väggen, förklarar han.

Förutseende nog har han även monterat solskyddsgardiner att dra ner runt verandans räcke.

Inne i enrummaren har han snickrat till en våningssäng med två sovplatser. Skulle det bli rått och kyligt så finns värmekälla i form av en gasolkamin.

Inte tu tal om att det blir ett vackert ekipage som drar ut på vägarna i sommar.

Många kommer nog med beundran att höja ögonbrynen när Lennart kommer tuffande i det svenska landskapet.

Dragfordonet en BM Boxer 350 som i sig är en pärla, får nu sig tillkopplat en riktigt mysig rödmålad ”husvagn” med vit knutar.

En längre jungfrutur blir det till Listarallyt i Eskilstuna på pingstafton. En traktorträff som samlar runt 200 ekipage.

– En tur på 30 mil tur och retur. I år åker jag en dag tidigare och campar i Hjälmarsund på vägen upp, säger Lennart.

Sen blir det förstås traditionsenligt en resa ner till Målilla Traktor Power Weekend med start den första juli. För traktorpulling är också det ett stort intresse han har.

– Det blir fjärde året jag sätter mig på traktorn och åker ner tillsammans med andra traktorvänner.

När hustrun Birgitta ska med på en utflykt så får hennes resa ske i bilen.

Det är ju som bekant förbjudet att ha passagerare i den tillkopplade vagnen.

– Jag ser fram emot att få campa i nybygget. Det blev jättebra, och precis som jag tänkte mig att den skulle bli, säger en nöjd och glad hustru.

Innan vi skiljs åt så plirar karln med ögonen och avslöjar att han har nya planer på projekt.

– Men det avslöjar jag inte nu, det tar vi en annan gång, säger Lennart Nordqvist, allkonstnären som inte har tummen mitt i handen.

Björn Palmqvist