Almbysme´n är riven

En grävskopa från Hallafors schackt har satt tänderna i taket till Almbysme´n. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Länge har den stått där i kröken vid Vallgatan och Universitetsgatan i Almby i Örebro. Byggnaden har sett en helt ny universitetsstadsdel växa upp de senaste decennierna.

Men nu är träbyggnaden till gamla Almbysme´n riven och här kommer det i framtiden byggas studentbostäder, precis som det gjordes på tomten där Sveriges Television låg.

Liksom katten har nio liv har den gamla träkåken fått stå kvar bland alla nybyggen runt omkring. Hur som helst är det en stadsprofil som gått i graven. Vad säger Almbysme´n själv, Torbjörn Rickardsson, som var verksam till ifjol?

– Tja, man har ju vant sig nu i snart ett år. Jag hade ju hoppats få vara verksam där tills jag fyllde sjuttio, men redan till midsommar förra året var jag tvungen att lämna lokalerna.

Men förmodligen har all procedur med provtagning tagit sin tid, vilket gjort att rivningen dröjt.

– De har varit här inne i smedjan och gjort en sju – åtta hål för provtagning. Själv använde jag aldrig några farligheter i rörelsen. Det ska inte ens finnas oljefläckar inuti byggnaden.

Torbjörn hade träffat många olika kunder under de femtio åren som han var verksam i smedjan. Från 1965 som anställd hos Torsten Bergström och sedan 1987 ensam ägare.

En av dem som har minnen från rörelsen är rivningsexekutorn Berne Åhs, i grävmaskinhytten.

– Det jag minns är att Almbysme´n fick ett särskilt gott rykte kring sig när det gäller att montera drag på bilar. Nämnde man på bilbesiktningen att det var Almbysme´n som hade gjort jobbet så var det grönt.

Hur länge har du att göra med rivningen?

– Jag kör väl några timmar till idag och fortsätter med resten i morgon. Det är ganska enkelt byggt så det går fort. Materialet sorteras och därefter ska marken saneras. Det innebär att jag gräver upp området en bit ner i jorden.

Det där sades alltså i förra veckan och vid det här laget finns inte ett spår kvar av den gamla träfastigheten, på den anrika platsen.

Vittne till rivningen är Lotta Boström, som länge undrat när det hela skulle ske. Inte för att hon ville det, mer för att hon ville närvara, eftersom byggnaden funnits länge i hennes minne.

– På ett sätt känns det som om man ofta river för mycket. Kunde inte det här fått vara kvar som ett minnesmärke över en hantverksperiod i gamla Almby?

Trots allt var byggnaden inte så gammal som många kunde tro. Den uppfördes i början av 1930-talet, vet Kåre Schortz, tidigare ordförande i Almby-Norrbyås hembygdsförening.

– Det var först en enklare fastighet som innehöll Tottas cykelverkstad, som senare flyttade till Hjälmarvägen. En smedja fanns på motsatta sidan av vägen, men när den brann 1936 togs den gamla cykelverkstaden över och byggdes om till smedja.

Det innebär att här i trakten hade det funnits smedjetraditioner sedan 1768. Under många år gick den allmänt under betäckningen ”Bergströms smedja”, efter Gustaf Bergström som tagit över 1865. Sedan fortsatte sonen Gösta och sonsonen Torsten, innan Torbjörn Rickardsson blev den siste ägaren.

– Här delades två riksvägar, en från Södermanland och en från Östergötland. Många vagnar passerade här på väg in till eller ut från Örebro. Då var det läge att kunna se över vagnshjulen, eller sko hästarna, avslutar Kåre.

Göran Lindhé