Mulle Meck från Asker

George Johansson, som skrivit Mulle Meck-böckerna Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Succéböckerna om Mulle Meck har sålts i en kvarts miljon exemplar. Nu berättar författaren Georg Johansson exklusivt för Länsposten varifrån grunden till böckarna, och figurerna kommer:
– Köpsta och Höre i Asker.

Georg Johansson var av Sveriges flitigaste motorsportjournalister. Inte minst följde han Ronnie Petersons framfart på den tiden.
– Vi fick en bra kontakt, eftersom jag kände till Östernärke väl. Jag följde Ronnie och skrev om honom fram till 1975, då jag lade av med att skriva om F1. Sedan blev det annat, bland annat Teknikens Värld och faktiskt en tjänst i regeringskansliets informationsavdelning.
Men det som förändrade allt var när han av Bergs förlag fick förfrågan om han ville översätta boken ”Maskinen som monster”. Nej, blev det negativa svaret, varpå förlagschefen kontrade med:
– Skriv själv då istället!
Där och då kom böckerna om Mulle Meck till.
I dagsläget är det ett 30-tal böcker varav den senaste, Mulle Mecks Verktyg, hade världspremiär vid boksläpp i Örebro för ett par veckor sedan.
Böckerna har översats till mängder av språk och just nu är de heta i både Ryssland och Kina. I Tyskland heter Mulle Meck – Wille Werker.
Men det festligaste är alltså att böckernas figurer har sina förebilder i Asker. Georg Johansson (69) berättar:
– Innan jag började skolan var jag i Asker från maj till augusti varje år. Vi bodde annars i Stockholm. Sedan blev det massor av sommarlov i Köpsta by.
– Där såg jag hur bönderna fick fixa allt själva. Så gjorde man förr. Eller som jag har som devis i böckerna:
Problem är bara möjligheter i arbetskläder.
Så där fick Sven på Falla, Hedengrenarna i Köpsta, Oscar i Ventorp, kusin Rolf, farbröderna Erik och John… bli grundpelarna och förebilderna för figurerna i mina böcker.
– Det var fantastiskt att se alla gubbarna ordna till det mesta. Och de minnena bar jag med mig. Jag fick även köra en Grålle som krävde både fotogen och bensin.
Exempel på Mulle Meck-böckerna är: Bygga bil, Bygga båt, Hunden Buffa, Biltvätt, Verktyg… Och figurerna där har alltså sina förebilder i Asker. Häftigt. Och de bokfiguerrna blir nu poppis ända bort i Kina.