Två måltider på krogen

Prästen Benjamin Lundqvist mässar på krogen. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Tanken var att hålla mässa vid enstaka tillfällen. Men nattvardsgudstjänsten blev permanent på onsdagarna, och nu har snart fyra år gått sedan starten på Viiby krog.

Viiby krog, utmed nuvarande E20, hette förr i tiden Gyllene Bägaren. Gyllene bägaren lever kvar menar prästen i Viby församling, Benjamin Lundqvist, och höjer bägaren med vin, som i kyrklig term heter nattvardskalk.

Benjamin är en eldsjäl och ivrare för att landsbygden i allmänhet ska leva, och då i synnerhet hans egen Vibybygd.

– Jag hörde talas om att Venita som driver restaurangen hade en vision om utveckling av den. Jag ställde frågan om vi i församlingen kunde hjälpa till, berättar Benjamin som bad Venita att suga på den karamellen.

– Jag har redan svalt den, svarade Venita Kenbar, och där startade ett samarbete som nu har pågått i tre och ett halvt år.

Krogen blev restaurangens och församlingens gemensamma mötesplats för alla som vill dela gemenskapen i mässorna som följs av en avlsutande kaffestund.

Med små enkla medel som sockerlådor och annan rekvisita byggdes ett altare, och ett rött draperi bildar en fond i bakgrunden.

Enkelt, vackert och ändamålsenligt för syftet skulle man kunna recensera det lilla ”kyrkorummet”.

– Många människor är ensamma och har ett behov av att träffas. Jag har jobbat i vård och behandling och är van vid att ta hand om människor. Vår restaurang är helt klart en möteplats. Oerhört socialt, och det tycker vi om, påpekar Venita.

Benjamin är av samma uppfattning, och att flytta ut nattvardsgudsjänsten till krogmiljön blev en spännande, men inte omöjlig, utmaning kände han.

– Personal i huset, besökande gäster och lastbilschaufförer. Det fanns en grund till att det skulle gå att hålla mässor här.

– Jag gillar det här. Eftersom kyrkan ligger lite avsides så måste kyrkan komma till folket, förklarar han.

En annan aspekt är ju att de erbjuder två måltider samtidigt. Krogmaten som mättar kortsiktigt, och så den andliga spisen som ska stärka framtidstron och tryggheten i ett längre perspektiv.

Birgitta och Gunnar Wallenius från Kumla har så att säga blivit ”stammisar” på onsdagsmässorna.

– Första gången var vi här och åt mat när det kom en prästklädd man in. Det visades sig att det skulle hållas mässa och den gick vi på, berättar Birgitta.

Det var i tiden för starten av mässan, och sedan dess har de styrt kosan till Viby i stort sett varje onsdag.

– Jag mår så gott av att komma hit. Lite fritt, men ändå med struktur, det passar mig, säger Birgitta.

Vårsolen strålar från en klarblå himmel, och luften känns vårligt varm ute på Vibyslätten när den här onsdagens nattvardsgudstjänst ska hållas.

– Med tanke på regelbundenheten hör nog mässan till det ovanligare slaget i landet, konstaterar Benjamin Lundqvist.

Björn Palmqvist