Turistbyråflytt upprör

Turistbyråns lokaler, med sin centrala placering vid torget, invigdes 2011 under pompa och ståt. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Beslutet om flytten av turistbyrån klubbades utan att ledamöterna informerades om protestlistorna med namnunderskrifter som lämnats in. Näringsidkarna ger tummen ner för beslutet, som saknade både dialog och information från de styrande innan det togs.

Nyheten om att till nästa års säsong flytta turistbyrån från torget till Sjöängen engagerar och upprör askersundarna.

Och då inte minst de affärsidkare runt torget som har sin försörjning till stor del baserad på att sommarturisterna spenderar tid i centrumkärnan.

Vad turisterna anser om vart en turistbyrå ska ligga kan ju vara svårt att ta med i ett beslutsunderlag.

Enklare hade det varit att ge de lokala näringidkarna chansen att få ge sina synpunkter innan beslutet fattades, menar butiksföreträdarna.

– Det här är helt vansinnigt. En turistbyrå ska ligga i centrum dit turisterna åker, menar begravningsentreprenören, Jan-Åke Looström.

Looström startade en namninsamling som gav drygt 1 200 underskrifter.

– Jag hade lätt kunnat plocka in 1 200 till. Det kommer folk fortfarande och vill skriva på för att protestera, förklarar han.

Looström menar vidare att förslaget slår hårdast mot affärsinnehavarna eftersom turistbyrån lockar folk till torget.

– Vi måste vara rädda om våra affärsidkare, säger begravningsentreprenören som tycker att man kan riva upp och begrava förslaget.

Janne Otterborn har drivit sin ur- och guldbutik sedan 1986 och tycker kommunens handlande gällande turistbyråns läge är ”galenskap i kubik”.

– Jag vet hur turistströmmen rör sig i stan. Nu sitter de och drömmer om att strömmen ska vända ner genom huvudgatan och fram till Sjöängen, säger Otterborn.

– De har renoverat turistbyrån på torget för miljonbelopp, vad ska de göra där nu, frågar han.

Något som även Jan-Åke Looström påpekar:

– Den är påkostad med skattepengar både ut- och invändigt, och med bra handikappsanpassning.

Bristen på information och dialog innan beslutet fattades är återkommande i samtalen med företagarna.

Ingen av dessa som Länsposten talat med har fått någon förhandsinformation om vad som var på gång.

– Vi fick höra det som alla andra när det stor i tidningen, säger blomsterhandlaren Emilie Vallenstein.

– Jag tycker turistbyrån ligger bra där den är i sina nyrenoverade lokaler. Varför ändra på något som fungerar bra, tillägger Emilie.

Monica Walfridsson driver butik med både leksaker och bosättningsartiklar.

– Informationen har inte varit bra. Vi har inte hört något från kommunen, bara nåtts av rykten, säger hon.

– Vi vill ju inte att turistbyrån ska flyttas, det känns tråkigt. Vi måste vara rädda om spontanbesökarna och att de har nära till servicen, som exempelvis turistinformation. Det är viktigt att vi alla jobbar tillsammans mot samma mål, förklarar Monica.

Victoria Slivo driver restaurang i centrumhuset och även hon tycker det är märkligt att ingen frågat dem innan beslutet.

– De måste lyssna på näringsidkarna. Det är jätteviktigt i en sån här fråga. Jag fick beskedet av Looström när han lade ut protestlistorna. Kommunen har varken skickat brev, mejl eller gjort personligt besök, konstaterar hon.

Victoria förstår inte vitsen med att flytta ”byrån” ner till Sjöängen.

– Jag tror inte turisterna åker eller går dit ner. Belastningen blir väl på oss som får förmedla turistinformationen istället, befarar hon.

Men hur gick det så med protestlistorna innehållande 1 220 namn som lämnades in som ett underlag inför kommunsstyrelsens beslut?

– Som ledamöter i kommunstyrelsen var vi inte informerade om namnunderskrifterna. Att det kommer in 1200 namnunderskrifter mot en flytt av turistbyrån bekräftar vår ståndpunkt att man inte tillräckligt har tagit hänsyn till, eller arbetat med, konsekvenserna av flytten, säger oppositionsrådet Caroline Dieker (M), som tillsammans med C, KD och L reserverade sig mot beslutet.

Björn Palmqvist