Torghallen utökar i centrala Askersund

Entrén till Torghallen kommer att byggas om och bli större. På väggen i bildens vänstra kant kommer det dessutom att finnas en bankomat. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Ica Torghallen expanderar och utökar sin butiksyta med 300 kvadratmeter. 
– Nettos etablering har varit bra för Askersund som handelsstad och stärkt oss, menar Mats Carlsson.

För ganska exakt tre år sedan köpte ägarna till Torghallen, Mats Carlsson och Annika Starkenberg, fastigheten Nordiska och bildade ett fastighetsbolag.

– Vi köpte den på vinst och förlust, men kände att det var vår enda möjlighet att i framtiden kunna expandera i citykärnan, säger Mats Carlsson, delägare i Torghallen.

Andra alternativet, som inte kändes lika bra, var att bygga nytt och flytta utanför själva centrum.

– Vi är också tacksamma för att Netto kom till stan. Konkurrens stimulerar och vi har ökat omsättningen sedan de kom hit, konstaterar Mats.

– Förr åkte fler till Marieberg eller Motala för att handla lågpris. Nu stannar många i stan, och det får även vi del av. Vi har 12 000 artiklar och den stora bredden är en av våra styrkor, tillägger han.

Det har som sagt gått några år sedan köpet blev klart, och ärendet har under tiden varit lite komplext.

Inte minst för att den nu förestående utbyggnaden gör att ägarna även fortsättningsvis kommer att vara hyresgäst till viss del av butiken, men ägare till den nya butiksytan.

– Vi hyr lokalen där nuvarande delen av Torghallen finns av KPA-pension. Där fortsätter vi att vara hyresgäster, men äger således själva den utökade ytan på 300 kvadrat, förklarar Mats.

Det förhållandet har inneburit en hel del pappersarbete för att få alla handlingar godkända. Men nu ligger ritningarna klara på bordet och det är dags att skrida till handling.

Många askersundare har förstås undrat vad det ska bli av med de tomma lokalerna utmed Stöökagatan. Gissningar har förekommit om ett Ica Maxi, pizzeria eller bostäder. Men nu står det alltså klart, och under vecka 13 kommer ombyggnationen att starta i etapper.

En vägg kommer att slås ut in till Nordiska, och de ”nya” 300 kvadratmetrarna kommer att byggas och anpassas så att de känns som en helhet till den befintliga butiken.

Utökningen av butiksytan innebär att sortimentet kan breddas ännu mer med sånt som inte saluförs i stan i dag.

– Husgeråd är en sådan del. Det blir förstås även omflyttningar och andra lösningar även i den befintliga butiken. Vi ska satsa på mer manuell hantering av delikatess, ost och chark. Dessutom större avdelning för frukt och grönt. Vi ska också byta ut kassalinjen, berättar Mats.

Kunderna kommer även att möta en del andra förändringar när allt är klart. Entrédörrarna ska flyttas ut i linje med fastighetsväggen.
Det ger en luftigare och större entré, och avdelningen för panthanteringen får dessutom en insluten hörna. Förbutiken har nyligen byggts om och anpassats till sitt ändamål.
En annan nyhet som säkert kommer att glädja askersundarna är att det inbyggt i väggen mot Väderkvarnsgatan kommer att finnas en bankomat. Tillgänglighetsanpassad och användningsbar dygnets alla timmar.

– Det har efterfrågats både från allmänheten och politikerhåll.

Övriga delar i Nordiska, som inte kommer att upptas av butiken, bottenplan och övre planet, kommer att renoveras och förberedas för att hyras ut.

– Exempelvis till kontor, café eller nån liten butik. Ett bra affärsläge med skyltfönster ut mot gågatan, konstaterar Mats.

Investeringen totalt för ombyggnationerna beräknas till mellan 7 och 8 miljoner kronor.

– Det är förstås en jätteinvestering för oss, men för att ha ledartröjan måste vi ligga på, utveckla och hålla en bra service för våra kunder. Askersund är en bra handelsstad, säger Mats Carlsson.