Prova ägg på nya sätt i påsk

Servera gubbröran i ansjovisburken. Foto: pepe nilsson
Textstorlek:

Ingen högtid är så starkt förknippad med ägg som påsken. Under påskveckan sätter svenska folket i sig 4 000 ton ägg vilket motsvarar 64 miljoner ägg. I år väntas siffran stiga.
Äggkonsumtionen har stigit stadigt de senaste tio åren och Sverige ligger på femte plats bland de länder i Europa som äter flest ägg.
Vi äter cirka 222 ägg per person och år – danskarna är dock värst med 245 ägg per person och år.
Recept: Svenska ägg

Annons:

Gubbröra med potatis och sparris toppad med sikrom serveras i ansjovisburk

4 st hårdkokta ägg

½ rödlök

8 st gröna sparrisar

2 st kokta kalla potatisar

2 msk hackad gräslök

1 msk kaviar

1 ask ansjovis (à 55 g)

1 dl crème fraiche vitpeppar från kvarn

ca 100 g sikrom

Skala och hacka ägg, rödlök och lägg i en bunke. Skär bort två cm av sparrisens stjälk, skala med hjälp av en potatis- eller sparrisskalare. Koka upp saltat vatten i en kastrull och förväll sparrisen i 3 minuter, beroende på dess tjocklek. Färdigkokad sparris ska vara ”al dente”.

Kyl ner i kallt vatten. Låt dem sedan rinna av på papper.

Skala potatisen och skär i bitar samt skiva ner den kokta sparrisen och lägg i bunken.
Hacka ansjovisen och rör ner i bunken och tillsätt gräslök, kaviar och crème fraiche.
Smaka av med peppar.

Lägg upp i portionsskålar och toppa med sikrom.

Äggwrap

1 portion

Omelett:

2 svenska ägg

1 msk skurna örter, t ex dill och körvel Salt och peppar

Smör eller olja att steka i

Fyllning:

50 g getost

2 msk tjock yoghurt

1 msk rostade pinjenötter

1/2 msk torkade tranbär

1/2 avokado Sallad

Vispa ihop äggen lätt och krydda med örter, salt och peppar. Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek en tunn omelett. Vänd den när den börjar stelna och stek ytterligare en minut. Lägg på tallrik att kallna. Mosa get-osten med yoghurt. Blanda ner nötter och tranbär och smaka av med lite salt och peppar. Fyll omeletten med oströra, avokado och sallad.

Picknicksallad

4 portioner

6 svenska ägg

1 ask körsbärstomater

1/2 bunt rädisor

1/2 päron

1/2 gurka

2 hg kokt eller rökt skinka

1 dl gröna ärtor

1 l blandad sallad

Dressing:

1,5 dl turkisk yoghurt

1 msk dijonsenap

2 msk mangochutney

Salt och lite chili

Rör ihop ingredienserna till dressingen. Lägg äggen i kallt vatten och koka i fyra minuter. Spola dem i kallt vatten sedan. Halvera tomaterna och skiva rädisorna tunt. Skär päron och gurka i tunna bitar. Skär skinkan i bitar. Blanda alla ingredienser till salladen i en stor skål. Skala äggen och skär i klyftor och toppa salladen med dem. Krydda med salt och peppar.
Pocherat ägg
på surdegs-baguette samt persiljemajonnäs

4 portioner

4 ägg

1 l vatten

1 msk ättika

1 tsk salt

4 skivor surdegsbaguette

8 skivor parmaskinka

Romansallad

Majonnäs:

2 dl rapsolja

1 dl persilja

2 äggulor

1 vitlöksklyfta

1 tsk senap

Lägg upp parmaskinkan på smörpapper och ”torka” dem i ugnen på 150 grader tills de är krispiga. Grilla brödet med olivolja i grillpanna alternativt i ugnen. Koka upp vatten i en låg kastrull, tillsätt salt och ättika. Knäck äggen i en kopp och låt dem sedan glida i vattnet. Sjud sakta i 3-4 minuter.

Lyft upp äggen med en hålslev och lägg dem på papper så de rinner av. Mixa persiljan med vitlök och oljan så den blir grön. Blanda äggulorna med senap och häll droppvis i oljan under kraftig vispning. Smaksätt med salt och peppar.
Symfoni på ”ägghalvor” med tonfiskföra, laxröra, champinjon- och baconfräs

12 hårdkokta ägg

Skala äggen och skär av toppen och ställ i ägg koppar eller dela äggen i halvor. Gör tre goda röror att toppa äggen med:

Tonfiskröra

1 brk tonfisk i olja (à 140 g)

1 schalottenlök

½ dl persilja, hackad

½ dl majonnäs

½ dl crème fraiche

1 msk citronsaft

några droppar Tabasco
salt
nymalen peppar
smörgåskrasse för dekoration

Häll av spadet från tonfisken. Skala och hacka schalottenlöken. Blanda ihop tonfisk, lök, persilja, majonnäs, crème fraiche, citronsaft och smaka av med några droppar Tabascosås samt salt och nymalen peppar. Toppa äggen med röran och dekorera med smörgåskrasse.
Laxröra

100 g varmrökt lax

1 schalottenlök

2 msk färsk dragon, hackad

1 msk gräslök, hackad

½ dl majonnäs

½ dl crème fraiche

1 msk citronsaft

Salt

Nymalen peppar

Dragon för dekoration

Finfördela laxen i en bunke. Skala och hacka schalottenlöken och lägg i bunken. Tillsätt dragon, gräslök, majonnäs, crème fraiche, citronsaft och smaka av med salt och peppar.

Toppa äggen med röran och dekorera med dragon.
Champinjon- och baconfräs 

1 schalottenlök

½ pkt bacon (60 g)

75 g små champinjoner

2 msk persilja, hackad

Smör för stekning

Nymalen peppar

Skala och hacka schalottenlöken. Skiva baconet i fina strimlor. Skär champinjonerna i bitar. Värm en stekpanna med en klick smöra och stek löken mjuk, tillsätt bacon och champinjoner och fräs ihop tills baconet blir knaprigt. Tillsätt persiljan. Smaka av med peppar. Toppa äggen med fräset.

Annons: