Nya smaker för de yngre

Textstorlek:

Den här veckan är recepten tänkta att i första hand fresta barn och ungdomar. Men rätter som brukar gå hem hos den yngre generationen har ändå fått en liten extra piff som förhoppningsvis ska ge en ny och spännande smakupplevelse. Nyheterna Korvish och Järpish är fullproppade med svenskt kött och svenska grönsaker som ärtor, bönor och rotfrukter. De kan användas i recept som passar lika bra till vardags som till fest, kanske för både barn och vuxna.
Samtliga recept är för 4 personer.
Recept och bilder kommer från
HK Scan.

Annons:

Korvpizza

Ingredienser

300 g Scan Chorizo eller annan kryddig korv

1 förp kyld pizzadeg med tomatsås

2 Tomater

1 Mozzarella, ca 125 g

4 Champinjoner, färska

1-2 dl Riven ost

Gör så här:

Rulla ut pizzadegen på en plåt och bred över tomatsåsen.

Skiva korv, mozzarella och svamp.

Lägg på alla goda grejer och toppa med riven ost.

Skicka in pizzan i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.

Ta ut den och njut den!

Supersnabb 
korvstroganoff

Ingredienser

Ca 500 g Scan falukorv

1 Gul lök

1 Gul paprika

3 dl Tomatsoppa, färdig

300 g Snabbpasta

Gör så här:

Koka pastan.

Skär korven hur du vill bara det går fort! Skär lök och paprika likadant. Stek dem i lite smör eller olja.

Kasta över allt i en kastrull och hiva i tomatsoppan. Så fort du ser första bubblan är det klart!

Servera med pastan och kanske lite crème fraiche.

Morotssoppa 
med bacon och ingefära

Ingredienser

2 pkt Scan Jägarbacon á 120 g

500 g Morötter

1 Gul lök

7 dl Kycklingbuljong

1 tsk Färsk, riven ingefära

1 Lime, saften

Matyoghurt

Gör så här:

Skala och skär morötter och lök i mindre bitar. Fräs i lite smör i en kastrull.

Tillsätt buljong, ingefära och limesaft. Koka tills morötterna är mjuka.

Mixa till slät konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Skär baconet och stek knaprigt. Låt rinna av.

Servera soppan med bacon, yoghurt och gärna bröd.

Varmkorv med ärtmos

Ingredienser

8 Scan Deli varmkorv

4 port potatismospulver

3 dl djupfrysta gröna ärter

200 g röd- eller vitkål strimlad

2 morötter grovt rivna

½ msk flytande honung

1 msk pressad citronsaft

1 tsk sesamfrö

Gör så här:

Koka upp lättsaltat vatten. Drag kastrullen från plattan. Lägg i korvarna, lägg på ett lock och låt dem bli varma, ca 7 min. Koka upp vattnet till potatismoset tillsammans med ärtorna. Låt det sjuda någon minut och mixa med mixerstav. Vispa i potatismospulvret. Fräs kål och morötter någon minut i en stekpanna med lite olja och honung. Pressa över lite citronsaft. Salta lätt. Rosta sesamfröna i torr panna och strö över. Servera korven med ärtmos, varm råkost och senap.

Öppen Wrap med Järpish, rödbetshummus, fetaost och soltorkade kalamataoliver

Ingredienser

1 pkt Scan Järpish Rotfrukt

4-8 st tortilla eller pitabröd

1 sats rödbetshummus

50 g ruccolasallad

1 st rödlök, tunt skivad

100 g fetaost, smulad

8 st soltorkade kalamataoliver, skivade

Rödbetshummus:

100 g kikärtor, kokta och avrunna

300 g rödbetor, kokta & skalade

100 g färskost

1-2 klyftor vitlök, pressad

½ msk spiskummin

1 msk sesamfrön, rostade

1-2 msk olivolja

½ pressad citron

salt och peppar

Gör så här:

Värm på järpisharna i ugn på 150°C i 10-15 minuter. Stek tortilla/pitabröden snabbt i en torr stekpanna, lägg ut och bred på hummus. Lägg på ruccola, rödlök, de varma järpisharna och toppa med fetaost och oliver. Servera i tråg eller på en liten bricka med gaffel och servett.

Rödbetshummus:

Lägg kikärtorna i en matberedare tillsammans med rödbetor, färskost,

vitlök, spiskummin, sesamfrön, samt olivoljan och juicen från halva citronen.

Mixa och smaka av. Tillsätt eventuellt ytterligare lite citronsaft.

Korvish örter i pita med
blomkåls-couscous med mynta och harissasås

Ingredienser

1 pkt Scan Korvish Örter

4 st pitabröd, värmda

1 sats blomkålscouscous, se recept nedan

1 sats mynta & harissasås

Couscous

800 g blomkålsbuketter

3 st salladslök, tunnskivade

1 st morot, grovriven

3 msk olivolja

1-2 st citron

salt o peppar

Sås

1/2 -1 msk harissa

2 dl yoghurt

2-3 msk olivolja

½ dl mynta, finstrimlad

salt o svartpeppar

Gör så här:

Stek Korvish utan fett. Lägg couscous på ett fat, en tallrik eller form, toppa med Korvish och sås, servera med bröd på sidan.

Blomkålscouscous:

Lägg tre fjärdedelar av blomkålsbuketterna i en matberedare och ”puls-mixa” tills blomkålen har samma storlek som couscous.

Rosta resterande blomkålsbuketter med brännare eller i ugn under grillelement.

Blanda couscous med rostad blomkål, salladslök och morot. Vänd sedan i olja och citronsaft och smaka av med salt och peppar.

Sås:

Vispa ihop harissa med yoghurt och olja. Vänd sen i mynta och smaka av med salt och peppar.

Maria Karlsson

Annons: